Planlov. Stevns Klint, som blev optaget på Unescos verdensarvsliste tilbage i 2014, hører under Stevns Kommune. Arkivfoto: Mik Eskestad

Planlov. Stevns Klint, som blev optaget på Unescos verdensarvsliste tilbage i 2014, hører under Stevns Kommune. Arkivfoto: Mik Eskestad

Politik

Borgerlig støtte til større butikker og nye byggerier langs kysten smuldrer

Regeringen kan få svært ved gennemføre centrale dele af ny planlov. Ikke mindst K stritter imod – trods formandens tidligere støtte til kystnært byggeri.

Politik

Netop som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i den forgangne uge er begyndt at holde møder med de andre partier om en ny planlov, står det klart, at centrale dele mangler opbakning i blå blok.

Med et samlet udspil om vækst og udvikling i hele Danmark fra november har regeringen bl.a. lagt op til en liberalisering af planloven, der skal gøre op med en stribe restriktioner og give kommunerne større frihed. Ikke mindst vil regeringen tillade 15 nye forsøgsprojekter ved kysterne og hæve grænserne for størrelsen på visse butikker.

Selv om partiformand Søren Pape Poulsen (K) har talt varmt for nye muligheder for vækst i kyst- og landområder, stiller hans parti sig nu kritisk over for Venstre-regeringens forslag om 15 såkaldt »miljømæssigt bæredygtige turismeprojekter« i kyst- og landområder.

»Vi går efter, at det bliver færre end 15 projekter, og at der kommer kriterier for, at projektet skal være noget særegent med udgangspunkt i den specifikke natur, sådan at der ikke bare kommer et badeland«, siger Søren Pape Poulsen.

Allerede under SR-regeringen vedtog et bredt flertal at give tilladelse til 10 forsøgsprojekter ved kysterne, der i oktober blev godkendt i deres konkrete form af den nuværende regering. Med yderligere 15 projekter bevæger regeringen sig ud over grænsen, mener Søren Pape Poulsen:

»For de konservative er kystlinjerne arvegods. Det er noget, vi har overtaget fra generationerne før os, og som vi har et ansvar for at give videre til de kommende generationer. Vi synes, at vores generation er ved at have opbrugt kvoten«.

LÆS MERE

Endelig går Søren Pape også ind til forhandlingerne med et ønske om, at christiansborgpolitikerne i forligskredsen selv skal godkende hvert enkelt projekt i stedet for at overlade det til embedsmænd, ligesom han vil forpligte de andre partier til en aftale om ingen nye projekter langs kysten i en årrække fremover.

Også et andet centralt punkt i regeringens forslag til en mere liberal planlov møder modstand.

Både K og DF kritiske over for store butikker

Regeringen vil hæve grænsen for størrelsen på dagligvarebutikker i lokalcentre og som enkeltstående butikker fra 1.000 til 2.000 kvadratmeter samt grænsen for dagligvarebutikker i bymidter, bydelscentre og aflastningsområder fra 3.500 til 5.000 kvadratmeter.

De nuværende grænser kan gøre varerne unødigt dyre og begrænse sortimentet, argumenterer regeringen. Men hos de konservative er udgangspunktet, at dagligvarebutikker »stadig kun skal være 1.000 kvadratmeter«, siger Søren Pape, der dog er klar til at diskutere, hvad der skal tælle med i opgørelsen af kvadratmeterne.

»Hvis vi skal bevare en butiksstruktur i de mindre bysamfund, så nytter det ikke noget, at vi går fra 1.000 til 2.000. Så lægger man måske nogle større butikker mellem byerne, som gør, at man ødelægger butiksstrukturen«, siger han.

K-borgmester og R-ordfører i fælles kamp

Ikke kun Søren Pape forholder sig kritisk over for centrale dele af regeringens forslag til en ny planlov.

Med en Kronik i dagens avis advarer helsingørborgmester Benedikte Kiær (K) sammen med erhvervs- og miljøordfører Ida Auken (R) om, at en liberaliseret planlov med fokus på mere frihed til kommunerne vil kaste dem ud i en »ødelæggende konkurrence«:

»Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, hvordan en kommune kan presses til at fremme ferieresorter ved vandet, store indkøbscentre uden for bymidterne eller spredt bebyggelse i det åbne land, hvis en investor f.eks. truer med at flytte projektet til nabokommunen, hvor planlægningen er lempeligere«, skriver de.

På Christiansborg er også DF kritisk over for forslaget om større butikker.

»Jeg har umiddelbart ikke behov for, at vi får meget større butikker inde i byerne«, siger miljøordfører Pia Adelsteen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til gengæld bifalder hun planerne om yderligere 15 projekter i kyst- og landområder. Her beskylder hun Danmarks Naturfredningsforening for en »eminent evne til at overdrive«. For ingen politikere ønsker et »costa del vestkysten«, forklarer Pia Adelsteen, der undrer sig over Pape.

»Hvis erhvervslivet er indstillet på at investere tæt op ad en turistby, fordi de mener, at et eventuelt badeland kan give udbytte, så er det set med mine øjne ikke konservativ politik at sige nej. Men det er det åbenbart blevet«, siger hun.

Pape talte selv for mere frihed

Da Søren Pape i september 2014 holdt sin første landsrådstale som formand var netop en ny planlov et slagnummer.

»Vi skal beskytte vores kyster og landområder, selvfølgelig skal vi det. Men vi skal ikke tage alle muligheder fra kommunerne for at skabe vækst og udvikling«, sagde Pape og roste de »mange dejlige campingpladser eller de smukke gamle badehoteller« for at have »tilført vores kyster charme og karakter«:

»Jeg ved godt, at det kan være svært at forstå, hvis man sidder på et kontor i København, at man kan udvikle et landområde, samtidig med at man passer på naturen. Men det skal jeg hilse at sige ude fra virkeligheden: Det kan man altså godt. Vores kommunalpolitikere, de er jo altså ikke dumme eller ligeglade med deres område – tværtimod«, sagde han i talen.

Nu er du selv skeptisk over for 15 nye projekter, så jeg fristes til at spørge, om du har glemt alt om virkeligheden, eller om du bare har ændret holdning?

»Nej, nej, nej«, siger Søren Pape, der afviser nogen form for modsætninger:

»Vi vil ikke give det helt frit. Jeg er jo ikke liberal. Vi er nødt til at tage nogle hensyn til vores natur«, siger han og understreger, at hans parti støtter op om mange andre forslag i regeringens udspil.

LÆS MERE

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) konstaterer, at han tilsyneladende har en »større tillid til kommunernes formåen« end kritikerne:

»Vi skal lave en aftale, som samler 90 mandater, og så kan man ikke nødvendigvis få sin vilje på alle punkter. Men det er klart, at jeg har en ambition om, at det også skal være en ambitiøs aftale«, siger han.

Liberal Alliance har fra begyndelsen været positiv over for både projekter langs kysten og større butikker.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce