Analyse efter kaosuge: DF tvivler på, at Kristian Jensen skal være partiets næste statsministerbud

DF lægger afstand Kristian Jensen. Striden bunder i opgør med den mest frisindede del af Venstre.

Politik
FOR ABONNENTER

Det handler om milliarder af kroner, skattelettelser og flygtninges muligheder i Danmark.

Men denne uges dramatiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti er også historien om den dybereliggende magtbalance og sammenhængskraft i blå blok. Om det nationalkonservative Dansk Folkepartis værdipolitiske armlægning med den mest frisindede del af regeringspartiet Venstre. Om DF-formand Kristian Thulesen Dahls forhold til V-næstformand og finansminister Kristian Jensen samt perspektiverne for et samarbejde mellem Venstre og Dansk Folkeparti, når landets statsminister en dag ikke længere hedder Lars Løkke Rasmussen.

Dansk Folkepartis top har i årevis haft et anstrengt forhold til Kristian Jensen, som på værdiområdet repræsenterer den mest liberale fløj i Venstre. Men særligt de seneste fem dages forhandlinger har forværret DF-ledelsens syn på finansministeren.

Et af Dansk Folkepartis hovedkrav er at stramme vilkårene for den gruppe af flygtningene, som er i Danmark på en midlertidig opholdstilladelse og ikke er individuelt forfulgt. Den store gruppe af syriske flygtninge, som er i Danmark på grund af borgerkrigen i deres hjemland, skal eksempelvis ikke lære dansk eller kunne tage et almindeligt arbejde, mens de er i Danmark, hvis det står til Dansk Folkeparti.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce