Foto: Jacob EHRBAHN
Politik

Stædig minister udløser borgerlig eksistenskrise

Konservatives krav om fyring af Eva Kjer Hansen kaster overraskende regeringen ud i en dyb krise. Hvordan kom det pludselig så vidt og hvad nu?

Politik

Den første mistillidserklæring til en minister på Venstres regeringshold sender uventet forholdet i blå blok ned på et hidtil uset lavpunkt.

Konservative trak i aften tæppet væk under miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) efter en længere strid om de borgerliges landbrugspakke. Det fik statsminister Lars Løkke Rasmussen til at sætte spørgsmålstegn ved, om Konservative overhovedet stadig støtter regeringen.

Der skal være ordentlighed til. Det er der ikke

Optakten har været, at Eva Kjer Hansen har stået urokkeligt fast, mens kritik af hendes regnemetoder bag landbrugspakken er haglet ned. Søndag krævede hun på et internt borgerligt møde, at Konservative skulle acceptere, at hendes tal var rigtige.

På et åbent samråd i går fik hun flere muligheder for at komme sine kritikere i møde. Hun gav sig ikke en tomme, selv om det er sjældent, at en minister har stået så alene med sin regnemetode og sin virkelighedsbeskrivelse på Christiansborg.

Forinden havde inviterede forskere på en høring om landbrugspakken mere eller mindre enslydende konkluderet, at man ikke bør regne, som Eva Kjer Hansen gør. Altså medregne en række baggrundsdata, der ikke har noget med landbrugspakkens initiativer at gøre, når pakkens konsekvenser opgøres. Dermed fremstår pakken mere miljøvenlig.

På det efterfølgende samråd ville Konservative have Eva Kjer Hansen til at erkende, at man ikke kan medregne baggrundsdata – den såkaldte baselineeffekt – i kvælstofregnestykket, når man udtaler sig om pakkens konsekvenser. Det ville Eva Kjer Hansen ikke. I 2016 betyder landbrugspakken for eksempel isoleret set, at der udledes knap 2.000 tons kvælstof ekstra. Da hun blev spurgt, om »initiativerne i landbrugspakken« vil give en grøn effekt i 2016, svarede hun »ja, hvis man tager baselineeffekten med«.

Med det »ja« fik Konservative nok. Partiet har ikke længere tillid til ministeren, erklærede den ellers milde K-formand Søren Pape Poulsen i aftes med hævet og alvorsfuld stemme.

»Der skal være ordentlighed til. Det er der ikke«, sagde han.

Flere forskere er enige med ministeren om, at landbrugspakkens overgang til en målrettet gødningsnorm sammenholdt med en række tiltag til dæmpning af kvælstofudledningen på længere sigt er rigtig og vil kunne forbedre miljøet. Men Eva Kjer Hansen modsagde forskernes konklusion om, at pakken på kort sigt belaster miljøet.

Det bragte Konservative i en uholdbar klemme. Torsdag har de lovet at stemme for landbrugspakken, men har siden krævet ekstra tiltag, der skal forbedre miljøregnskabet i landbrugspakkens første år. Uden at have en indrømmelse fra ministeren i hånden var der udsigt til en alvorlig ydmygelse for Konservative, der profilerer sig som det grønne parti i blå blok.

Da Eva Kjer Hansen i går stod fast på sine regnestykker, brugte Konservative det som afsæt til fyringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Reaktionen var lige så brysk fra statsminister Lars Løkke Rasmussen. På Twitter skrev han, at han havde indkaldt partierne bag landbrugspakken for at se, om der stadig er »flertal« bag regeringen.

Når Eva Kjer Hansen har stået så fast over for Konservative, hænger det givetvis sammen hendes syn på sagens fakta. Eva Kjer Hansen mener, at alt er lagt fuldkommen åbent frem, og at Konservative var fuldt informeret om regnemetoden. Det samme mener DF og LA.

Eva Kjer Hansens linje skal nok også ses på baggrund af Venstres fortid.

Da Anders Fogh Rasmussen tilbage i 2008 gjorde Venstre grønnere, skete det med fuld trompet. Miljø- og klimasignalerne skulle opfanges af de danske vælgere og brede sig ude i verden.

Da Venstre nogle år senere drejede kursen tilbage i retning af landbruget, skete det mere diskret. Mange landmænd havde forladt Venstre, der ville vinde bønderne tilbage, men ikke bare ville opgive miljø- og klimastemplet. Partiet begyndte at tale om »grøn realisme« – om at balancere miljø og vækst på en ny måde med mere fokus på erhvervslivet.

Første fase i den nye ’realisme’ var et opgør med miljøafgifter. Anden fase er et opgør med ’overimplementering’ af EU-regler.

Netop Eva Kjer Hansen gjorde det før folketingsvalget til sin mærkesag at bekæmpe dansk ’overimplementering’ – eller ’overopfyldelse’ – af EU’s direktiver. Efter valget har regeringen nedsat et implementeringsudvalg med blandt andre Eva Kjer Hansen som fast medlem.

Annonce

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For flere direktivers vedkommende handler det dog snarere om mulig dansk ’underimplementering’. Danmark skulle for eksempel oprindelig overholde kravene i vandrammedirektivet i 2015, men Eva Kjer Hansen mener, at det kan udsættes til 2027.

Med sin overraskende mistillidserklæring går Konservative imod sin hidtidige politiske hovedstrategi om at være en troværdig samarbejdspartner i blå blok. Signalet er, at partiet trods sine kun 6 mandater ikke lader sig kue som under VK-regeringen. Dermed nærmer Konservative sig LA’s mere konfronterende stil. LA-formand Anders Samuelsen har givet Lars Løkke Rasmussen resten af året til at vedtage skattelettelser og øge den økonomiske vækst, hvis han vil bevare sit flertal. Lars Løkke Rasmussens bryske svar til Søren Pape Poulsen kan ses som et signal om, at sådan kan den smalle Venstre-regering ikke fortsætte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Mest læste

 • Annonce

Annonce

Forsiden

  Smil for helvede ...

  Engang grinede man af aarhushistorier - som den om, at der ligger p-piller i gaderne, fordi aarhusianerne ikke vil have børn i trafikken.

  Men i dag er det Smilets By, der har grund til at grine. Aarhus har byggeri på vej for 50 milliarder kroner, i international presse fremstår byen som mere trendy end København, og i dag åbner Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

  Verdens mindste storby er blevet en vinder.

  Kongressen i Washington dagen før Donald Trumps indsættelse som præsident
  Jakob Nielsen og­ Kristian Madsen­ skriver fra Washington, D.C.­


  Der er en anspændt stemning i Washington mindre end et døgn før indsættelsen.

  Trumps tilhængere indtog torsdag byen og flokkedes om Kongressen, hvor de fleste skulle hente deres billetter til indsættelsen. Flere købte merchandise og tog selfies foran den bygning, hvor den næste præsident sættes ind.

  Om aftenen deltog mange tusinde i den traditionelle koncert ved Lincoln Memorial efterfulgt af fyrværkeri. Imens brændte Trump-modstandere et andet sted en Make America Great Again-kasket af.

  USA er dybt splittet over landets nye præsident.

  Der ventes demonstrationer under fredagens indsættelse, som også ser ud til at blive ramt af regn. Ceremonien begynder klokken 17.30 dansk tid og bliver streamet live her på Politiken.dk

Annonce