Grafik: Claus Nørregaard
Kommunalvalg

Her er 5 ting, partierne vil holde øje med, når kommunalvalget går i gang

Med en måned til kommunalvalget og eksempler fra 18 kommuner zoomer Politiken ind på de 5 spørgsmål, som vil forme det endelige valgresultat: Kan S-formand Mette Frederiksens tropper generobre tabte svingkommuner og tippe den nationale borgmesterbalance? Slår S-DF-romancen igennem lokalt – og hvor? Hvad er skrækscenarierne for landets største bykonger? Sætter Løkkes vælgernedtur partiets føring på Fyn over styr? Og hvor kan DF få sine første borgmesterposter?

Kommunalvalg
FOR ABONNENTER

Balance. På ’den røde gang’ ved S-formand Mette Frederiksens kontor på Christiansborg findes en forventningens glæde, når man spørger til det kommende kommunalvalg. Sidst partiet var i lokalvalgsmanegen, måtte 16 socialdemokrater sige farvel til borgmesterposten. 17 politiske banemænd fra Venstre overtog bordenden og borgmesterstyret for første gang.

Daværende S-formand Helle Thorning-Schmidt holdt en ’tabertale’ i Vega, og partiet havde efter 8 år som Danmarks største borgmesterparti tabt den titel. Men det ser anderledes lyst ud nu, og de kommende uger skal du holde øje med, om borgmesterbalancen tipper på ny, og Socialdemokratiet får sin hævn. Nye kræfter er kommet til, og Socialdemokratiet har nye spidskandidater i mindst 35 af landets kommuner.

Borgmesterstillingen er i dag 48-34 i Venstres favør, så skal Socialdemokratiet tippe den kommunale magtbalancen, skal de stjæle 8 kommuner fra Venstre. Er det realistisk? Svaret er ja, og allerede i august rettede Mette Frederiksen sine øjne mod flere svingkommuner. Hun indledte af strategiske årsager den politiske sæson og partiets sommergruppemøde i Randers Kommune, som man tabte ved sidste valg.

Her venter en gyserafslutning, som  illustrerer det hævntogt, Socialdemokratiet er ude i. Den nuværende V-borgmester Claus Omann Jensen har foreslået, at V, S og DF på forhånd giver hånd på at samarbejde efter et valg, og giver borgmesterposten til det største af de tre partier. Men det tilbud er foreløbig slået ned af S-kandidat Torben Hansen, som øjner gode chancer for et ’rød blok-styre’ med sig selv for bordenden.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce