Kommunalvalg. I Guldborgsund står DF til at få et rigtig godt valg. Rundt i kommunen med Venstres Flemming Jantzen, borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten og Rene Christensen (billedet) fra Dansk Folkeparti, der her før valget sidder i valgbestyrelse sammen.
Foto: Simon Fals

Kommunalvalg. I Guldborgsund står DF til at få et rigtig godt valg. Rundt i kommunen med Venstres Flemming Jantzen, borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten og Rene Christensen (billedet) fra Dansk Folkeparti, der her før valget sidder i valgbestyrelse sammen.

Kommunalvalg

Bliver Thulesen Dahl fra Assens borgmester? Her er fem kommuner du bør holde øje med i aften

Her får du et bud på, hvordan det udvikler sig i fem kommuner, hvor spændingen er særlig intens.

Kommunalvalg

En elektriker, en fagforeningsboss og en konsulent.

Det kunne lyde som indledningen på en fortærsket joke, men er i virkeligheden historien om et sandt trekantsdrama, der kan udspille sig i Assens Kommune, når danskerne tirsdag har været forbi den lokale gymnastiksals stemmeurner. Et drama, der kan ende med, at DF får sin første borgmesterpost.

Det vurderer Mandag Morgen i en analyse, hvor mediet har vovet sig ud i et bud på, hvordan det kommunale landskab ser ud efter valget på tirsdag.

Det er en vanskelig opgave, Mandag Morgen har kastet sig ud i, da det ikke alene er partiernes mandatfordeling efter valget, der afgør fordelingen af borgmesterkæder, men særligt den efterfølgende konstituering.

Konstitueringerne kan være præget af intriger, personlig nag og bitter uenighed. Der kan opstå uhellige alliancer, som er svære at forudsige. Af samme årsag kaldes natten efter valget for 'de lange knives nat'.

Politiken giver dig på baggrund af analysen et overblik over fem kommuner, der er værd at følge med i på valgnatten og de efterfølgende konstitueringer.

1. Storebror Tulle i trekantsdrama

I Assens Kommune har Venstre 11 ud af 29 mandater. Sammen med DF's fire mandater og konservatives ene mandat, kunne den uddannede elektriker Søren Steen Andersen (V) ved det seneste valg overtage den borgmesterkæde, som før hang om halsen på en socialdemokrat.

Det har de lokale socialdemokrater ikke glemt, og partiets spidskandidat Charlotte Vincentz Petersen (S), der er formand for 3F i Odense, vil gøre alt for, at det igen er en socialdemokrat, der kan sættes sig til rette i borgmesterstolen.

Men midt i smørhullet befinder Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) sig, der selv har fået borgmesterdrømme. Og han har før vist, at loyaliteten ikke ligger hos andre end ham selv og sit parti. Ved det seneste budgetforlig gik DF sammen med Socialdemokratiet og Enhedslisten og lavede noget usædvanligt en fireårig aftale uden om borgmesterpartiet.

Jens Henrik Thulesen Dahl. Arkivfoto.
Foto: Foto Pr

Jens Henrik Thulesen Dahl. Arkivfoto.

Hvis der fortsat tegner sig et borgerligt flertal efter kommunalvalget, kan Jens Henrik Thulesen Dahl gå hele vejen med opbakning fra Socialdemokratiet i en konstituering, vurderer Mandag Morgen.

Og noget tyder på, at der tegner sig et borgerligt flertal. To forskere fra Københavns Universitet har lavet en forudsigelse for valgprocenten i samtlige danske kommuner - der ganske vidst indebærer en statistisk usikkerhed - og her står Venstre, Konservative og DF til at samle mere end 50 procent af stemmerne i Assens Kommune.

Måske den sydfynske borgmesterkandidat får brug for et godt råd af sin lillebror Kristian på valgnatten.

2. Landets yngste borgmester i landets fattigste kommune

Fire år i byrådet, en plads i økonomiudvalget og formand for beskæftigelsesudvalget. Det er et imponerende politisk cv for den blot 24-årige Christina Krzyrosiak Hansen (S) fra Holbæk Kommune.

Nu er den unge socialdemokrat klar til at tage udfordringen op mod den nuværende Venstre-borgmester Søren Kjærsgaard, som har været i kraftig politisk modvind det seneste års tid.

Borgmesteren er blevet skarpt kritiseret for ikke at have styr på økonomien efter, at lokalavisen Nordvestnyt kort før sommer kunne fortælle, at Holbæk målt på likviditet var Danmarks fattigste kommune.

Blot 38 millioner kroner står der på kommunens konto - minus et sparekrav på 150 millioner kroner.

Kommunens økonomiske tilstand har åbnet op for borgmesterkampen, og der er flere end Christina Krzyrosiak Hansen om budet. Hendes tidligere formand har dannet en lokalliste, og de radikale går også efter posten.

Men Mandag Morgen vurderer, at Christina Krzyrosiak Hansen med sin unge alder kan stå for tiltrængt fornyelse og derfor løber med titlen som Danmarks yngste borgmester.

Men ifølge forskerne fra Københavns Universitet så peger pilen ikke entydigt på det unge håb. Venstre står til at blive det største parti med mere end 30 procent af stemmerne. Det er mere end fire procentpoint ned til kommunens næststørste parti, Socialdemokratiet.

3. DF kan blive kongemager i Mariagerfjord

Tre ud af fire stemmer gik i Mariagerfjord Kommune til enten Socialdemokratiet eller Venstre i 2013. Meget tyder på, at det vil gentage sig, men at det denne gang vil være endnu tættere. Det er decimaler, der adskiller de to partier i prognoserne fra Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Venstre-borgmesteren Mogens Jespersen vandt snævert borgmesterposten med opbakning fra DF's tre mandater og Liberal Alliances ene mandat.

Også her kan DF ende med at blive kongemager med et meget snævert flertal.

Mandag Morgens bud er, at Mariagerfjord skifter tilbage til en Socialdemokratisk ledet byråd med Leif Skaarup (S) i spidsen.

4. Konservativt valg i Allerød

Den stod 10-10 på point for henholdsvis et Venstre-ledet og Konservativ-ledet byråd i Allerød Kommune i 2013. Enhedslisten var tungen på vægtskålen, men undlod at stemme. Derfor var det ved at ende i en vaskeægte borgmesterlodtrækning i den nordsjællandske kommune.

Det kom dog aldrig så vidt, da ét af de fire socialdemokratiske byrådsmedlemmer valgte at pege på konservative Jørgen Johansen.

Konservative bliver med alt sandsynlighed det største parti igen med knap hver fjerde stemme. Derfor vurderer Mandag Morgen også, at Jørgen Johansen fortsætter som borgmester i Allerød Kommune.

5. Første gang lader vi dig gå, anden gang ligeså?

Finansordfører, spidskandidat og måske kommende borgmester i Guldborgsund Kommune.

René Christensen fra DF blev med 6.033 personlige stemmer 2013-valgets helt store vinder i kommunen på Falster og Østlolland. Partiet fik samtidig 22,1 procent af stemmerne. Alligevel var det John Brædder fra den lokale Guldborgsund-liste, som endte med at blive borgmester.

DF kunne ikke samle et flertal for René Christensen som borgmester, og til DR sagde han efterfølgende, at det handlede om, at nogle ikke ønskede »at partiet (DF red.) skulle have den succes«.

Forholdet til John Brædder skulle ifølge René Christensen være ganske udmærket, men finansordføreren har til TV2 Øst efterspurgt mere mod hos John Brædder til at træffe afgørende beslutninger. Han mener, at en listeborgmester mangler de ressourcer, som en partikandidat har i ryggen.

Derudover har DF i flere tilfælde indgået aftaler med Socialdemokratiet, og sammen udgør DF og Socialdemokratiet på nuværende tidspunkt et flertal på 16 mandater ud af 29. Den socialdemokratiske borgmesterkandidat, Bo Abildgaard, har imidlertid sagt til Lolland-Falster Folketidende, at Rene Christensen ikke vil blive valgt til borgmester på socialdemokratiske mandater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge prognoserne står DF til at blive større end sidst med 24,5 procent af stemmer efter på tirsdag. Hvis prognoserne fra Københavns Universitet holder, vil DF ikke bare være større end Socialdemokratiet, men det største parti i Guldborgsund.

Der er meget på spil i Guldborgsund, og det bliver spændende at følge med i. Mandag Morgen vurderer under alle omstændigheder, at den kommende borgmester i Guldborgsund vil hedde René Christensen.

Med en S-DF alliance vil Guldborgsund Kommune sammen med Assens blive landets første to gule kommuner.

Du kan læse Mandag Morgens analyse for samtlige 98 kommuner her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce