Annonce
Annonce
Danmark

Etiopien ville tjekke adoptivbørn i Danmark

To eksperter fra Etiopiens socialministerium har været i Danmark på en usædvanlig mission - men de mødte en lukket dør.

Adoption til Danmark

Danish International Adoptions (DIA) er resultat af en sammenlægning af de to skandaleramte adoptionsbureauer DanAdopt og AC Børnehjælp.

DIA er i dag den eneste adoptionsorganisation i Danmark.

Bureauet formidlede i 2015 77 adoptioner af børn eller søskende, her af seks adoptioner fra Etiopien, som for få år siden var det suverænt største afgiverland.

I 2014 kom der 124 børn til adoption fra udlandet, og historisk har tallene været helt oppe på 4-500 børn om året.

Husker du sagerne om Amy og Masho, de etiopiske adoptivbørn, der endte som anbragte børn i Danmark?

Efter en stor mediestorm er de glemt i Danmark, men ikke i Etiopien. I den forløbne uge fik Danmark besøg af Etiopiens Ministerium for Kvinder, Børn og Unge – også kendt som MowCya, og som svarer til det danske socialministerium. De kom hertil for at undersøge, hvordan Amy, Masho og deres to yngre søskende har det i Danmark i dag.

LÆS MERE:Historien om Amy kapitel 1: Den er helt gal, forældrene kan slet ikke rumme Amy

»Domstolen, som er den højeste myndighed, har bedt MowCya indhente oplysninger om børnene, så den kan træffe en afgørelse i sagerne«, forklarer den ene af de to udsendte eksperter, Hiruy Feleke, som er børnesagkyndig og er i Danmark sammen med ministeriets juridiske chef, Dereje Habtemichael.

Afvist af Ankestyrelsen

Sagerne, han henviser til, er de retssager, som de biologiske familier i Etiopien startede for over to år siden for at kræve adoptionerne ophævet, så de igen kan få forældremyndigheden over deres børn. Retssagerne er trukket ud, fordi retten kræver oplysninger om børnene.

»Vores mål var at besøge familierne og møde børnene«, siger Hiruy Feleke.

Men de to etiopiske embedsmænd rejste søndag tilbage med delvis uforrettet sag. Den danske myndighed Ankestyrelsen, som står for adoptionsområdet, har afvist at hjælpe med specifikke oplysninger om de fire børn eller med kontakt til deres adoptivfamilier og anbringelsessteder, fremgår det af et brev fra ankechef Lene Conrad til de etiopiske embedsmænd.

LÆS OGSÅ: Danske myndigheder: Amy må først rejse til Etiopien som voksen

»Grænserne for vore beføjelser gør det umuligt for os at forsyne jer med oplysninger om status for afsluttede og specifikke adoptionssager«, skriver hun og henviser til, at det er andre myndigheder, navnlig kommunerne, der står for udsatte børns velfærd.

På udflugt til Aarhus

Heller ikke det private danske adoptionsbureau DIA, som er officiel vært for besøget og har betalt flyrejse og hotel for de to embedsmænd, må hjælpe med konkrete oplysninger om bestemte børn eller familier, siger Robert Jonasen, som er direktør for DIA.

Heller ikke i de tilfælde, hvor adoptioner bryder sammen?

»Vi kan fortælle dem generelt, hvad man gør i den situation. Men vi kan ikke bare hive de konkrete familier ind eller pålægge dem at komme«, siger han.

I stedet har de to embedsmænd blandt andet været på en udflugt til Aarhus, hvor de har mødt nogle adoptivfamilier med børn fra Etiopien, som trives godt i Danmark.

Det er, som om systemet har to øjne, der kigger hver sin vej

Hiruy Feleke, etiopisk børneekspert

»I Etiopien er det mit indtryk, at der kan være en bekymring for, om børn lider overlast eller udsættes for misbrug i de lande, de adopteres til«, forklarer Robert Jonasen arrangementet.

Men det var for sent at arrangere møder med de to sjællandske kommuner, Næstved og Holbæk, som har ansvaret for børnene i de konkrete sager.

LÆS OGSÅ:Ombudsmanden fulgte sagen om Amy i foråret

»De sagde, vi skulle have sendt en officiel anmodning til kommunerne om et møde«, siger en frustreret Hiruy Feleke. Næstved Kommune bekræfter, at de har kendt til besøget, men ikke har modtaget en direkte henvendelse.

»Nu kommer vi formentlig til at skrive direkte til kommunen og spørge, med baggrund i hvilken lov de begrænser og fratager nogen deres rettigheder«, siger Hiruy Feleke med specifik henvisning til, at Næstved Kommune har forbudt Amy at besøge sin familie i Etiopien på grund af den retssag, hendes mor har anlagt. Dette vækker dyb undren i Etiopien.

»Vi forstår det ikke. Skulle Danmark så forbyde alle etiopiske adoptivbørn at besøge deres hjemland, fordi de tror, at Etiopien vil kidnappe dem og holde dem tilbage«, siger Hiruy Feleke og ryster vantro på hovedet.

Forundret over danske myndigheder

I Etiopien regnes det for naturligt, at et adopteret barn stadig er en del af sin oprindelige familie.

Spørgsmålet er, hvordan Etiopien vil reagere på den delvist fejlslagne mission. De to embedsmænd er nemlig udsendt fra højeste niveau, oplyser den etiopiske adoptionschef, Yayesh Tesfahuney.

»De er udsendt af MowCya-ministeren direkte, og ikke af mig. Alt, hvad der har med denne sag at gøre, håndteres af ministeren selv«, siger hun over telefonen fra Addis Abeba.

LÆS OGSÅ:Amysagen: Genforenet med sin mor efter fire år

Hiruy Feleke og Dereje Habtemichael er forundrede over, at de danske myndigheder ikke kan hjælpe dem mere, og at Danmark ikke har haft klarere fokus på barnets tarv i sagerne.

»Det er, som om systemet her har to øjne, der kigger hver sin vej, i stedet for at kigge i samme retning og se sagen i en helhed«, siger Hiruy Feleke og henviser til skellet mellem Ankestyrelsen og de sociale myndigheder i kommunerne.

Etiopien har bremset op for adoptioner, i 2015 kom kun 6 børn til Danmark.

Redaktionen anbefaler

Dansk par fanget i adoptionsmareridt i Kenya

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce