Danske børn læser ikke nær så ofte i fritiden, som de gjorde for 5 og 10 år siden. Og de læser heller ikke i så lang tid ad gangen, når de endelig læser, viser ny undersøgelse.
Foto: Finn Frandsen

Danske børn læser ikke nær så ofte i fritiden, som de gjorde for 5 og 10 år siden. Og de læser heller ikke i så lang tid ad gangen, når de endelig læser, viser ny undersøgelse.

Uddannelse

Danmark har brug for flere læseheste

Ny læseundersøgelse viser, at der er behov for at vække danske elevers læselyst. Ellers truer en ny fiasko.

Uddannelse
FOR ABONNENTER

Ser man tilbage på de seneste 25 års danske skolehistorie, er der intet, der har haft så stor betydning for folkeskolens udvikling som internationale undersøgelser. Det begyndte i 1991 med en IEA-læseundersøgelse, som placerede danske elever i 3. klasse på niveau med 3. klasse i Venezuela og Trinidad-Tobago. Lige siden har sammenlignende undersøgelser været et, ja, følsomt emne i den danske skoleverden.

I går kom der så en ny af slagsen, den såkaldte Pirls 2016-læseundersøgelse, der måler elevernes læsekompetencer i 4. klasse. Pirls bliver gennemført hvert femte år, og sammenlignet med Pirls 2011 er det gået »signifikant« tilbage for Søren og Mette og deres skolekammerater i 4. klasse. Faktisk er de tilbage på »2006-niveau«, lyder det nu fra forskerne bag den danske del af undersøgelsen: »Det betyder ikke, at det er en katastrofe«, som lektor Jan Mejding udtrykker i dagens avis. Snarere »et vink med en vognstang«.

For ja, Pirls 2011 var en succeshistorie, men Pirls 2006 var absolut ikke en katastrofe. Faktisk blev den for 10 år siden præsenteret som det modsatte, nemlig som en demonstration af, at danske skoleelever havde bevæget sig langt, siden de i 1991 havde tabt alle bogstaverne og rodede rundt på bunden af den internationale skala. Faktisk var de i 2006 kravlet så højt op, at de læste et helt klassetrin bedre, end de havde gjort 15 år tidligere.

Bag Pirls står netop IEA, der også gennemførte 1991-undersøgelsen, og de to skalaer er siden blevet sammenlignelige, også på tværs af 3. og 4. klassetrin. Dengang som nu er det lande som Rusland, Singapore og Finland, der topper de internationale læselister.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce