Annonce
Annonce
Annonce
Uddannelse

Overlevelse på SU: Det kræver termokaffe og benhård bogføring

Overblik og fornuft er den bedste opskrift til at redde en skrantende økonomi som studerende.

Gem til liste

Når der hver måned skal betales husleje, mad, mobiltelefon og øl i fredagsbaren, kan det være lidt af en kunst at undgå røde tal på kontoen. Især hvis den primære – og måske eneste - indtægt er SU.

Den bedste måde at undgå, at din økonomi holder dig søvnløs, er at have overblik over den, lyder rådet fra Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea. Og fundamentet for det overblik består af tre konti: en løn-, en budget- og en opsparingskonto.

LÆS OGSÅStuderende er langt mere målrettede i dag end for få år siden

»Når man flytter hjemmefra, rykker man op i en anden liga. Så kan man ikke længere nøjes med bare én konto«, siger hun.

For at en budgetkonto giver mening, skal du lægge et budget, uanset hvor kedeligt det lyder. Det kan være et regneark med en kolonne for hver af årets måneder, hvor de ventede udgifter er listet op. Husleje, forsikring, telefonregning og så videre.

Udgifterne lægges sammen og deles med 12, så du hver måned overfører det samme beløb til din budgetkonto. På den måde undgår du, at du skal leve af pasta i de to måneder om året, hvor du for eksempel skal betale licens eller forsikring.

Læg til side til cyklen
Opsparingskontoen er heller ikke bare til pynt, men skal selvfølgelig også have et formål.

»Hvis man vil gøre noget godt for sig selv, bør man føre et lille beløb over hver måned«, siger Ann Lehmann Erichsen.

Når man flytter hjemmefra,rykker man op i en anden liga

En opsparing kan være din redning, hvis der kommer uventede regninger. Og det gør der højst sandsynligt, fortæller økonomen.

»Denne del af budgettet er meget vigtig, for vores undersøgelser viser, at 35 procent af alle unge mellem 18 og 25 år har uventede udgifter i løbet af et halvt år«, siger økonomen.

Hun har også lavet en top-4 over uventede regninger i samme aldersgruppe. I toppen ligger uforudsete regninger til reparation af cyklen, elektronik, der skal skiftes ud, tandlæge og ekstraregninger for el og varme.

LÆS OGSÅLær at sælge dig selv på nettet

Alt i alt er det hele ikke mere kompliceret, end at du sagtens kan finde ud af det, hvis du bruger lidt energi på det, lover Ann Lehmann Erichsen:

»Der er mange, der siger: Jeg er så dum til tal, så derfor kan jeg ikke finde ud af min egen økonomi. Men man behøver ikke at være god til at regne med renter for at være god til sine penge. Det handler om at have orden i sagerne«.

Når først overblikket er skabt, handler det om at tænke sig om i hverdagen.

Termokaffe og madpakke
Måske tænker du, at du endelig er sluppet for dine irriterende forældre, der plejede at minde dig om at skrue ned for varmen og slukke lyset efter dig.

Men når den første el- eller varmeregning kommer, vil du helt sikkert savne dem. Og så er der alle de små dagligdags fristelser, der på sigt kan være store økonomiske fælder. Hvis du hver dag køber en kaffe på vej til studiet, en frokost i kantinen og lidt takeaway til aftensmad, kan du lynhurtigt tømme din konto. Og med det ene formål at blive mæt.

LÆS OGSÅUddannelsesredaktøren: Sluk gps'en og find din studievej

»Hvis du er glad for kaffe, så køb en termokande. Tag en vandflaske med i tasken i stedet for at købe en ny, hver gang du er tørstig. Sørg generelt for, at du er forsynet hjemmefra«, råder Ann Lehmann Erichsen.

Til sidst kan du tjekke alle dine abonnementsaftaler, hvis du er på jagt efter luft i budgettet. Det gælder internet, forsikring, fitness og fodboldklubben for eksempel. Får du nok for dine penge, eller er det tid at skifte lidt ud og måske sige noget af det op?

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb