Annonce
Annonce
Annonce
Klima

Hemmeligt notat: Mistillid til FN ødelagde topmøde

Manglende tillid mellem FN og den danske regering var med til at spolere klimatopmødet.

Gem til liste

Statsministeriet giver nu et dårligt forhold til FN en stor del af skylden for, at der ikke blev indgået en ambitiøs klimaaftale i København i december. Det viser en hemmelig evaluering af klimatopmødet fra Statsministeriet, som Politiken er i besiddelse af.

I notatet skriver Statsministeriet, at »Der ikke var opbygget det nødvendige tillidsforhold mellem UNFCCC-sekretariatets ledelse og den danske COP-delegation«.

LÆS ARTIKEL:110 lande støtter Københavner-aftale

Dermed erkender Statsministeriet, at FN's klimasekretariat og de danske forhandlere ikke havde det nødvendigt tætte forhold i forhandlingerne.

Den manglede tillid umuliggjorde en ambitiøs aftale i København, vurderer flere parter omkring forhandlingerne.

»Et tillidsfuldt forhold havde forandret meget. Så kunne man have været brobygger for en aftale. I stedet blev forhandlingerne kørt af sporet og gik i stå, og man fik et uhyggeligt ringe resultat«, siger leder af klimaprogrammet ved Verdensnaturfonden, John Nordbo, mens SF's klimaordfører Anne Grete Holmsgaard siger:

»Det er meget alvorligt. Man kan ikke have et formandskabsland, der ikke har et godt forhold til FN. Ikke hvis man vil have et resultat«

FN næppe et fint afstemt orgel
Notatet afslører også, at Statsministeriet ikke havde høje tanker om FN-systemets procedure.

»FN-instrumentet skal næppe opfattes som et fint afstemt orgel, der spiller efter organistens partitur, men snarere som en slagtøjslektion i en musikskole, hvor musiklæreren nok forsøger at sætte og holde takten, men hvor mange sætter ind med store og små slag, der kun i det store og hele – og selv da langtfra altid – følger en bestemt rytme«, står der i notatet.

Beskrivelsen viser, at Danmark undervurderede verdens lande, mener klimaordfører Mette Gjerskov (S):

»Det er en grov undervurdering af vigtigheden af, at FN står sammen«.

Uenigehed kom bag på formandskab
Klimadirektør Per Meilstrup for tænketanken Mandag Morgen siger, at beskrivelsen af FN viser, at regeringen ikke har sat sig godt nok ind i deres opgave.

»FN er det eneste globale beslutningsforum, vi har, og reglerne er de samme, som når der er beboermøde på Christiania i den Grå Hal. Alle skal være enige, og hvis alle ikke er enige, er ingen enige. Sådan er vilkårene i FN. Det burde ikke komme bag på et velforberedt formandskab. Men det er der noget, der tyder på, at det gjorde«.

Notatet beskriver, at regeringen allerede tidligt i 2009 opgav at få en juridisk bindende klimaaftale, som kunne forpligte landene til at bremse klimaforandringerne. I stedet begyndte regeringen at arbejde for en politisk aftale uden direkte forpligtelser.

Tilliden til Danmark ikke stor nok
Strategiskiftet var til stor frustration for ulandene, som mente, at Danmark vægtede USA og andre store landes ønsker højere end deres. Den mindre ambitiøse strategi blev dog først kendt af offentligheden halvanden måned før topmødet i København.

»Når Lars Løkke ikke kunne få lov at fremlægge sit forslag til en aftaletekst, så var det jo, fordi ulandene følte, at Danmark havde valgt side i stedet for at være en neutral formand. Tilliden til Danmark var ganske simpelt ikke stor nok til, at man ville lade statsministeren komme med et forslag til en aftale«, siger Troels Dam Christensen, der er koordinator i sammenslutningen af miljøorganisationer, 92-gruppen.

Hverken Klimaministeriet, Statsministeriet eller FN's klimasekretariat har ønsket at kommentere indholdet af notatet.

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb