Annonce
Annonce
Klima

Hemmeligt notat: Mistillid til FN ødelagde topmøde

Manglende tillid mellem FN og den danske regering var med til at spolere klimatopmødet.

Gem til liste

Statsministeriet giver nu et dårligt forhold til FN en stor del af skylden for, at der ikke blev indgået en ambitiøs klimaaftale i København i december. Det viser en hemmelig evaluering af klimatopmødet fra Statsministeriet, som Politiken er i besiddelse af.

I notatet skriver Statsministeriet, at »Der ikke var opbygget det nødvendige tillidsforhold mellem UNFCCC-sekretariatets ledelse og den danske COP-delegation«.

LÆS ARTIKEL:110 lande støtter Københavner-aftale

Dermed erkender Statsministeriet, at FN's klimasekretariat og de danske forhandlere ikke havde det nødvendigt tætte forhold i forhandlingerne.

Den manglede tillid umuliggjorde en ambitiøs aftale i København, vurderer flere parter omkring forhandlingerne.

»Et tillidsfuldt forhold havde forandret meget. Så kunne man have været brobygger for en aftale. I stedet blev forhandlingerne kørt af sporet og gik i stå, og man fik et uhyggeligt ringe resultat«, siger leder af klimaprogrammet ved Verdensnaturfonden, John Nordbo, mens SF's klimaordfører Anne Grete Holmsgaard siger:

»Det er meget alvorligt. Man kan ikke have et formandskabsland, der ikke har et godt forhold til FN. Ikke hvis man vil have et resultat«

FN næppe et fint afstemt orgel
Notatet afslører også, at Statsministeriet ikke havde høje tanker om FN-systemets procedure.

»FN-instrumentet skal næppe opfattes som et fint afstemt orgel, der spiller efter organistens partitur, men snarere som en slagtøjslektion i en musikskole, hvor musiklæreren nok forsøger at sætte og holde takten, men hvor mange sætter ind med store og små slag, der kun i det store og hele – og selv da langtfra altid – følger en bestemt rytme«, står der i notatet.

Beskrivelsen viser, at Danmark undervurderede verdens lande, mener klimaordfører Mette Gjerskov (S):

»Det er en grov undervurdering af vigtigheden af, at FN står sammen«.

Uenigehed kom bag på formandskab
Klimadirektør Per Meilstrup for tænketanken Mandag Morgen siger, at beskrivelsen af FN viser, at regeringen ikke har sat sig godt nok ind i deres opgave.

»FN er det eneste globale beslutningsforum, vi har, og reglerne er de samme, som når der er beboermøde på Christiania i den Grå Hal. Alle skal være enige, og hvis alle ikke er enige, er ingen enige. Sådan er vilkårene i FN. Det burde ikke komme bag på et velforberedt formandskab. Men det er der noget, der tyder på, at det gjorde«.

Notatet beskriver, at regeringen allerede tidligt i 2009 opgav at få en juridisk bindende klimaaftale, som kunne forpligte landene til at bremse klimaforandringerne. I stedet begyndte regeringen at arbejde for en politisk aftale uden direkte forpligtelser.

Tilliden til Danmark ikke stor nok
Strategiskiftet var til stor frustration for ulandene, som mente, at Danmark vægtede USA og andre store landes ønsker højere end deres. Den mindre ambitiøse strategi blev dog først kendt af offentligheden halvanden måned før topmødet i København.

»Når Lars Løkke ikke kunne få lov at fremlægge sit forslag til en aftaletekst, så var det jo, fordi ulandene følte, at Danmark havde valgt side i stedet for at være en neutral formand. Tilliden til Danmark var ganske simpelt ikke stor nok til, at man ville lade statsministeren komme med et forslag til en aftale«, siger Troels Dam Christensen, der er koordinator i sammenslutningen af miljøorganisationer, 92-gruppen.

Hverken Klimaministeriet, Statsministeriet eller FN's klimasekretariat har ønsket at kommentere indholdet af notatet.

PolitikenPlus
 • Franske Vindage På Franske Vindage 27. & 28. februar er du selv vineksperten, når du smager dig frem til dine egne femstjernede favoritter blandt mere end 200 franske vine.

  Pluspris fra 170 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
 • Rem til kamera Klassisk kamerarem i kraftig læder. Remmen er forstærket med et ekstra lag læder i midten der forbedrer komforten.Længden justeres nemt efter behov. Remmen er 2,8 mm. tyk, 38 mm. bred, 61 cm. lang.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Klovnen Dette efterår udvider Lucie Kaas Gunnar Flørnings charmerende univers af træfigurer med endnu en re-lancering af en af hans klassikere fra 1950?erne: klovnen.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
 • Flickball Solidt og ekslusivt udført læringsspil til børn.

  Pluspris 599 kr. Alm. pris 1.245 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb