Annonce
Annonce
Annonce
Klima

Chavez: Danmark undertrykker mere end Venezuela

I Valbyhallen skosede Hugo Chavez dansk politi og erklærede: Jeg er feminist!

Gem til liste

Det er ganske vist rigtig rart at være i København. Og sneen er pæn, siger Hugo Chavez.

Men den venezuelanske præsident er ikke lige tilfreds med alt, hvad han har set under sit besøg i Danmark i forbindelse med klimatopmødet.

Dansk politis håndtering af demonstranterne ved Bella Center er han for eksempel stærkt utilfreds med, fortæller han en dedikeret skare, der har trukket helt op foran scenen i Valbyhallen for at høre deres socialistiske helt tale.

»Jeg har set meget hård undertrykkelse i Københavns gader. Det ser man ikke i Venezuela. Eller i Cuba. Eller i Bolivia eller Nicaragua, eller i Ecuador. Og vi bliver beskyldt for at være tyranner!«, brøler Chavez, mens folk klapper og hujer.

Jeg synes, at alle marxister og socialister bør være feminister

Hugo Chavez

»USA anklager os for at være tyranniske. Men den største tyran i verden er USA og deres forbandede imperium«, trumfer han.

Et par timers forsinkelse
Den venezuelanske præsident er inviteret til at tale sammen med blandt andre præsident Evo Morales fra Bolivia som en del af et »solidaritets- og folkemøde«.

Blandt arrangørerne er dansk-cubansk venskabsforening, Enhedslisten samt en række andre venskabsforeninger, fagforeninger og politiske organisationer.

LÆS OGSÅ Hugo Chávez taler i Valby

Nu står han der, Chavez, med et par timers forsinkelse og i en hørm af fadølssjatter og franske hotdogs, og charmerer den halvfyldte sal.

»Fidel er også med os i København. Han er med os i sjælen«, understreger den venezuelanske præsident, der er kendt for skarpe udfald mod USA og lige så skarpe one-liners.

Marxisme er lige med feminisme
Retorikken mod USA er blevet en smule blødere siden dengang, da Chavez mente at kunne lugte svovl, når George W. Bush havde stået på talerstolen - som var den amerikanske præsident djævlen selv.

Men de skarpe one-liners er der stadig.

»Jeg er feminist«, brøler Chavez i løbet af sin tale, opildnet af de mange lyse kvindestemmer, der hujer og råber mod ham.

»Jeg synes, at alle marxister og socialister bør være feminister. Bolivar var også feminist!«, siger Chavez med henvisning til Simón Bolivar, der førte an i en række latinamerikanske landes opgør med kolonimagten Spanien.

Chavez er et symbol på frihed
Der er flere blandt publikum, der er kommet fra Sverige for at høre Chavez tale. Blandt de svenske tilhørere er Birgitte Nilsson på 56 år, der har sine to voksne børn med.

»Tidligere var Cuba vores eneste håb i verden. Nu er Chavez på samme måde blevet et symbol for frihed«, siger hun.

Hun er lidt tøvende med at kommentere den kritik, som Chavez har fået. Eksempelvis for sin alliance med Iran og sit venskab med landets præsident Mahmoud Ahmadinejad.

Til gengæld vil Birgitte Nilssons 25-årige datter Mariella Urrutia Nilsson gerne give sit besyv med om den sag:

»Du er nødt til at få de allierede, du kan. Alle gør det. Den vestlige verden er også kritisk over for Kina, men har stadig gode forbindelser til landet«, understreger hun.

Får opbakning til klimaaftale
Udover det venezuelanske hovednavn er familien fra Sverige også kommet for at høre Bolivas præsident Evo Morales tale.

LÆS OGSÅ Morales udråber sig selv som vinder før tid

Morales taler ikke helt så længe som Chavez, men opnår til gengæld noget, som indtil videre er kikset gevaldigt for forhandlerne i Bella Center:

Tidligere var Cuba vores eneste håb i verden. Nu er Chavez på samme måde blevet et symbol for frihed

Birgitte Nilsson, tilhører

Han får tilslutning til et dokument om klima, som han sender til afstemning her, i Valbyhallen.

»Er I enige i, at vi bør genetablere naturen og sikre Moder Naturs rettigheder?«, råber han.

»Jaaaah«, svarer salen.

»Skal vi forlade det kapitalistiske system og dets model for overforbrug og spild?«

»Jaaaaah«

»Skal de udviklede lande reducere deres udledning af CO2, så temperaturerne ikke stiger med mere end en grad?«

Endnu engang er salen meget enige.

»Skal de penge, der bruges på krig, overføres til en fond, der bruges på et bekæmpe klimaforandringer?«.

Også dette forslag vinder gehør i Valbyhallen.

»Ønsker I en særlig domstol, der dømmer klimaforbrydelser«.

Salen hujer og råber. Alle fem forslag er vedtaget.

»Så fik vi alligevel vedtaget et dokument på dette topmøde«, triumferer Evo Morales, inden han forlader talerstolen.

LÆS OGSÅ Chavez: Et spøgelse løber gennem Københavns gader

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb