Annonce
Annonce
Annonce
Klima

Storstilet affaldsprojekt må droppes

København siger nej til at brænde mere affald af, fordi det vil skade klima og miljø.

Gem til liste

Arkitekt Bjarke Ingels’ idé om en skibakke oven på en udvidet Amagerforbrænding er blevet fremhævet af CNN og andre toneangivende medier, og denne avis’ arkitekturanmelder har kaldt projektet »sexet«.

Men sexet er ikke nok for Københavns Kommune, der siger nej til sin del af en lånegaranti på 4 milliarder kroner til projektet, fordi det vil skade klima og miljø.

En udvidelse af Amagerforbrændings kapacitet med næsten 30 procent til 560.000 ton affald årligt vil nemlig ikke blot vil øge CO2-udledningen fra 140.000 til 200.000 ton årligt. Den vil også fastlåse affaldsbehandlingen på værket i 30-40 år.

LÆS OGSÅKøbenhavn får 90 meter høj kunstig skibakke

Det vil gå ud over udviklingen af nye teknologier til behandling af affald, som kunne hjælpe Danmark og København til at nå sine klimamål og give danske miljøvirksomheder flere eksportkroner.

Erkender forsinkelse af renovering
»Affald er en ressource, som bliver stadig vigtigere, og vi vil i København medvirke til at finde nye, smartere veje til at udnytte det«, forklarer teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF).

København erkender, at renoveringen af Amagerforbrænding vil blive forsinket, og at en del af de 84 millioner kroner, der er brugt til udbud og projektering, er spildt.

Men kommunen påpeger, at man tidligere har efterlyst bud på et »betydeligt mindre forbrændingsanlæg« fra Amagerforbrændings bestyrelse.

FOTO Se BIG's tegninger Amagerforbrændingens skibakke

Ifølge både miljøorganisationer, branchefolk og regeringen har København taget den helt rigtige beslutning.

»Amagerforbrænding ønsker at brænde langt mere affald af i en tid, hvor affaldsmængderne falder, og hvor vi i stedet bør blive bedre til at genanvende materialer, genbruge produkter og forebygge affaldsproduktion i så store mængder«, siger Christian Poll, affaldsekspert i Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Mærkesag for regeringen
DN peger sammen med Det Økologiske Råd og Greenpeace på, at affaldsforbrænding langtfra er CO2-neutral og skaber slagger og giftige røgrensningsrester.

Flere af vore nabolande som Tyskland, Sverige og Holland er i dag langt bedre til at kildesortere og genanvende, mens vi kun har enkelte undtagelser fra forbrænding som for eksempel BioVækst ved Holbæk, hvor husholdningsaffald omdannes til biogas og gødning.

Direktør i Dansk Energi Lars Aagaard mener, at Danmark nu har chancen for at komme i front med genanvendelse.

»Danmark har i årtier været førende på affaldsforbrænding, men det vil være forældet om 10-20 år«, påpeger Aagaard.

Ministre er positive og tilfredse
Mere genanvendelse er en af miljøminister Ida Aukens (SF) mærkesager:

»Regeringen arbejder for en grøn omstilling, og jeg ser Københavns beslutning som et afgørende signal til de mange virksomheder, der beskæftiger sig med genanvendelse«, siger Auken.

Også klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er positiv.

»Det er grundlæggende godt for klimaet at bevare fokus på at forebygge mængden af affald og i stedet øge genanvendelsen«, siger Lidegaard.

Lønborg er helt uening i beslutning
Amagerforbrændings bestyrelse består af politikere fra København og omegnskommunerne. Formanden, Mogens Lønborg (K), er helt uenig i beslutningen.

»Jeg står meget, meget, meget uforstående over for det her«, siger han.

Lønborg fremhæver, at anlægget er meget gammelt og allerede burde have været fornyet. Han vil derfor nu prøve at få overbevist sine kolleger i Københavns Borgerrepræsentation om at sige ja.

Folk skal endnu ikke opgive håbet


Folk, der er vilde med Bjarke Ingels og hans skibakke, skal endnu ikke opgive håbet: Ifølge eksperter kan bakken nok også være sexet indpakning af et mindre anlæg om end i knap så potent målestok.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

-------------------

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel stod der, at 'Bliver det alligevel et nej, vil Lønborg søge opbakning til låne de 4 milliarder uden lånegarantien på de 2,5 milliarder fra København - et scenarie, der dog ifølge eksperter er stærkt usandsynligt'. Mogens Lønborg oplyser, at den tolkning er forkert, og at han ingen planer har i den retning.

PolitikenPlus
 • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb