Annonce
Annonce
Klima

Klimatopmøde begynder med dommedagsrapporter i bagagen

Verden skal skruen ned for temperaturen øjeblikkeligt, fortæller rapporter. I morgen begynder et topmøde i Qatar.

Vi er på vej mod en verden, hvor temperaturen i gennemsnit stiger omkring 4 grader frem mod år 2100.

Det er konklusionen i en række rapporter, der er kommet i denne uge, op til at alverdens lande igen skal samles til et FN-klimamøde, denne gang COP18 i Doha i oliestaten Qatar.

Og det er en rigtig skidt optakt til mødet, for landene har siden COP15 i København været enige om at forsøge at begrænse temperaturstigningen til to grader.

Verden er allerede blevet 0,8 grader varmere siden førindustriel tid, og 2 grader er det mest sandsynlige tipping point, hvor den globale opvarmning ifølge videnskaben kan blive irreversibel, så for eksempel store mængder is smelter på Vestantarktis, og store dele af Amazonasregnskoven tørrer ud.

Verden bliver en anden
4 grader er således mere end rigeligt til, at en traditionelt ret konservativ institution som Verdensbanken har lagt en opfordring ind i titlen på sin klimarapport: ’Skru ned for varmen. Hvorfor vi bør undgå en 4 grader varmere verden’.

Verden tager sig ikke sammen hurtigt nok.

Connie Hedegaard

»Mangel på handling mod klimaændringerne truer med at gøre den verden, som vores børn arver, til en helt anden verden end den, vi lever i«, advarede Verdensbankens præsident, Jim Yong Kim, ved lanceringen i mandags. Han brugte også ord som »ødelæggende«.

DEBATDen perfekte storm - og den næste

Rapporten er lavet af det anerkendte tyske Potsdam Institute for Climate Impact Research and Climate Analytics. Den peger på, at forsuringen af verdenshavene som følge af øget CO2-optag vil få koralrev til at gå i opløsning omkring 2060, og at varmen vil smelte så store ismasser, at havet sandsynligvis vil være steget med mere end en meter i 2100.

I den seneste rapport fra FN’s Klimapanel fra 2007 blev stigningen anslået til 18-59 cm. Men man havde ikke inddraget afsmeltningen. Det gør man i den næste rapport, der ifølge de foreløbige meldinger vil forhøje stigningen til omkring 1,5 meter.

Rapporten fra Verdensbanken fremhæver, at de fattigste regioner vil blive ramt hårdest af den højere vandstand og det øgede antal oversvømmelser og ekstreme hedebølger, der vil følge med temperaturstigningen.

Men også områder tættere på Danmark er meget udsatte: For eksempel kan hedebølgerne i dele af Sydeuropa blive hele ni grader varmere, og middelhavslandene får generelt langt sværere ved at dyrke landbrugsafgrøder.

Risiko for epidemier
Også en ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur, EEA, peger på hedebølger i Europa som et stort klimaproblem, der især kan gå ud over ældre mennesker.

Men der er også andre sundhedsmæssige konsekvenser for europæerne, advarer rapporten: Flåter, sandfluer og myg kan overleve længere nordpå og have sygdomme med, som ellers hører hjemme i troperne.

Et eksempel er tigermyggen, der allerede i 2007 bragte den såkaldte Chikungunya-virus, en variation af Denguefeber, til Ravennaområdet i Italien. Det resulterede i en epidemi, hvor tre ældre døde, og mange af de øvrige godt 100 smittede i månedsvis gik krumbøjede som følge af gigt og ledbetændelse.

LÆS OGSÅFarlig myg kan være på vej til Danmark

FN’s miljøorganisation, Unep, prøvede også at råbe politikerne op i den forløbne uge med den tredje status over, hvor langt vi er fra at nå 2-graders målet. Den opererer med en temperaturstigning på 3,5-5 grader frem mod 2100 og påpeger, at CO2-udledningerne allerede er 14 procent højere, end de må være i 2020 – og der er ingen udsigt til, at Kina og andre større udviklingslande vil skrue ned.

Også denne rapport advarer om, at tiden er ved at løbe ud, og opfordrer politikerne til hurtig og effektiv handling nu: Man bør hellere bruge en masse penge på forebyggelse end at bruge endnu flere penge, når skaden er sket.

Unep er enig med Verdensbanken i, at 2-graders målet stadig kan nås, og råder til især at satse på reduktion af CO2-udledninger fra bygninger, transport og skovhugst. Begge understreger, at der skal en teknologisk og politisk jætteindsats til.

LÆS MEREFN: Den globale opvarmning går grassat

Rapporterne har fået grønne ngo’er til at tale med de helt store bogstaver, men der er intet på Doha-mødets dagsorden – eller andre steder – der peger i retning af, at advarslerne vil blive taget alvorligt.

Det frustrerer EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, der siger, at rapporterne igen demonstrerer, at »verden ikke tager sig sammen hurtigt nok«.

»Det er simpelthen utroligt, hvor store risici alt for mange mennesker er klar til at tage på vegne af fremtidige generationer. På trods af faktaene og beviserne er der stadig mange, der går ind for at gøre ingenting«, siger Hedegaard.

Del link
Annoncer
Dit politiken