Annonce
Annonce
Kultur

Bliv under dynen: Søndag er en tychobrahesdag

Tycho Brahe udpegede 32 af årets dage til at være særligt uheldsvangre.

Tycho Brahe

Dansk astronom (egl. Tyge Ottesen Brahe).

Født 1546 på Knutstorp (Knudstrup) i Skåne og død 1601 i Prag i Tjekkiet.

Som 12-årig kom han på Københavns Universitet og indledte en lang studie- og rejseperiode til bl.a. universiteterne i Leipzig, Tyskland og Basel, Schweiz, hvor han tilegnede sig viden om astronomi og kemi.

November 1572 opdagede Brahe en ny stjerne (supernova) i stjernebilledet Cassiopeia, og med hans første bog i 1573 ’De nova stella’ ('Om den nye stjerne') blev hans position som astronom slået fast i Europa.

I 1576 tilbød kong Frederik II Brahe øen Ven i Øresund som len, og her byggede han observatorierne Uraniborg (1576) og Stjerneborg (1584).

Brahe konstruerede selv instrumenterne, der sammen med hans observationsteknik muliggjorde en tidobling af målenøjagtigheden.

Brahe forlod Danmark i 1597 efter en strid med kong Christian IV og tog i 1599 ophold i Prag, hvor han døde og blev begravet.

Brahe mente, at Jorden var universets centrum, hvorom Solen og Månen kredsede, mens de øvrige planeter kredsede om Solen.

Research: Politikens Bibliotek

Visse dage går alt galt. Den fornemmelse kender de fleste. Dage, hvor intet lykkes, og uheldene er flokdyr.

En tychobrahesdag hedder den slags i nogenlunde almindelig tale.

MYTE AFLIVET Kviksølv slog ikke Tycho Brahe ihjel

Men i virkeligheden havde den danske astronom Tycho Brahe en helt konkret tilgang til begrebet med uheldige dage.

Astrologiske beregninger
Han udpegede ved hjælp af astrologiske beregninger 32 dage om året, som man måtte anse for særligt uheldssvangre.

Beregninger, der udgik fra forestillingen om, at stjernerne og planeterne har direkte indflydelse på begivenhederne på jorden.

Tycho Brahe udarbejdede listen med de 32 dage til Rudolf 2. af Habsburg, tysk kejser og konge af Bøhmen, der blev en af danskerens opdragsgivere, efter Brahe havde forladt Danmark som følge af en konflikt med kong Christian IV.

Spådomme forbudt af kongen
Listen kunne hjælpe kejser Rudolf til at besinde sig på, hvilke dage man burde undlade at tage vigtige beslutninger, da det i sagens natur ville blive uheldige beslutninger.

I dag anses udregningen vist for den rene overtro.

Men i samtiden var overtroen grundfæstnet, faktisk i en sådan grad, at kong Christian V i 1683 ganske enkelt forbød folk med den relevante indsigt i at komme med spådomme om, hvilke uheld der ville indtræffe på tychobrahesdagene.

Det fortælles også, at Tycho Brahe selv var stærkt overtroisk. Om hans arbejdsgiver, kejser Rudolf 2., var overtroisk, er uvist, men da han døde i 1602, året efter den danske astronom, skete det selvfølgelig på en tychobrahesdag.

De 32 dage
Præcis hvilke 32 dage, der er de originale tychobrahesdage, varierer lidt, men de fleste kilder er enige om, at det drejer sig om de følgende:

Januar: 1., 2., 4., 6., 11., 12. og 20.

Februar: 11., 17. og 18.

Marts: 1.,4., 14. og 15.

April: 10., 17. og 18.

Maj: 7. og 18.

Juni: 6.

Juli: 17. og 21.

August: 20. og 21.

September: 10. og 18.

Oktober: 6.

November: 6. og 18.

December: 6., 11. og 18.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce