Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

63 gæster ramt af roskildesyge på Noma

Gourmetrestauranten får kritik af Fødevarestyrelsen.

Gem til liste
Politiken synes

Noma

Strandgade 93 · 1401 København K Åbent i dag 12:00 - 00:30

Fødevarestyrelsen har ved et kontrolbesøg på Noma 20. februar konstateret alvorlige problemer på Noma.

Kontrollen blev foretaget, efter at flere gæster havde kontaktet Fødevarestyrelsen, da de var blevet syge efter at have spist på restauranten.

»Der er konstateret syge (opkast og diare - roskildesyge) i 12 selskaber med 63 syge ud af 78 spisende i perioden 12. feb. til 16. feb. Samtidig har der været sygdom blandt personalet som håndterer fødevarer«, skriver Fødevarestyrelsen i kontrolrapporten.

LÆS MERESmilyen smiler lidt mindre: Se Nomas kontrolrapport her(eksternt link)

LÆS OGSÅNomas hattrick er en tophistorie verden rundt

Syg køkkenmedarbejder
Ifølge Fødevarestyrelsens kontrollanter var det formentlig en syg køkkenmedarbejder, som smittede gæsterne med roskilde-syge.

En køkkenmedarbejder på Noma havde været syg med opkastninger fredag aften den 15. februar, efter at have fremstillet mad om dagen i restauranten.

Dette oplyste medarbejderen ifølge Fødevarestyrelsens rapport til restauranten pr. mail allerede fredag aften.

Men restauranten reagerede ikke på mailen om den syge medarbejder eller på nogle af de mails, som gæster, der også var blevet syge, havde sendt til Noma.

»Virksomheden har den 14. og 15. februar 2013 modtaget mails fra 2 selskaber, der oplyser, at 2 ud af 2 deltagere i begge selskaber er blevet syge efter at have spist i restauranten henholdsvis den 12. februar 2013 og 13. februar 2013. Disse 2 selskabsudbrud får Fødevarestyrelsen først oplyst af den ansvarlige for restauranten den 20. februar 2013« skriver Fødevarestyrelsen i sin rapport.

LÆS OGSÅ Opvaskeren holdt takketalen for Noma

Ikke varmt vand i håndvasken
Desuden anmærker Fødevarestyrelsen i rapporten, at Noma ikke i rette tid desinficerede køkkenet, så smitten blev bremset. Derudover påtales det, at der ikke er varmt vand i hanerne, hvor medarbejderne vasker hænder.

»Det indskærpes, at håndvaskene skal være forsynet med rindende varmt og koldt vand og faciliteter til hygiejnisk vask og tørring af hænderne. Følgende er konstateret: Der var ikke rindende varmt vand i hanen ved håndvasken i forberedelsesområdet. Virksomheden havde følgende bemærkninger: VVS firma blev tilkaldt umiddelbart efter kontrolbesøget. Indskærpelse medfører gebyrbelagt opfølgende kontrol'«, skrives der i rapporten fra Fødevarestyrelsen.

LÆS OGSÅ Noma er verdens bedste for tredje gang

Michelin-stjerner i næste uge
Noma er tre gange i træk blevet kåret som verdens bedste restaurant af Restaurant Magazines, der laver listen 'The World's 50 Best Restaurants'.

Den danske toprestaurant - anført af René Redzepi - har to stjerner i den franske Guide Michelin.

Tilfældet med gæster, der har fået roskildesyge på Noma, kommer mildt sagt på et ubelejligt tidspunkt. I næste uge, 14. marts, uddeles Michelin-stjernerne nemlig igen.

I Fødevarestyrelsens rapport indskærpes det, at der skal strammes op på hygiejnen omkring håndtering af fødevarer i restauranten.

»Det indskærpes, at fødevarer skal beskyttes mod kontaminering som kan gøre dem uegnede til konsum, sundhedsfarlige eller kontaminerede på en sådan måde, at de ikke med rimelighed kan betragtes som egende til at blive konsumeret i den tilstand«, skriver Fødevarestyrelsen.

LÆS OGSÅNoma-kok er blandt verdens mest indflydelsesrige personer

PolitikenPlus
 • Ilt Fuck genbrug, fuck el-biler, fuck energibesparende fucking el-pærer! Medmindre uddannede, omsorgsfulde mennesker som os holder op med at lave børn, så er verden totalt fucking fucked.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 130 kr. Køb
 • Brahms & Sjostakovitj Den franske violinvirtuos Renaud Capucon er solist i Brahms' romantiske Violinkoncert. Sjostakovitjs 1. Symfoni er et af historiens mest overlegne debutværker, skrevet af et nyskabende og flabet geni.

  Pluspris fra 128 kr. Alm. pris fra 180 kr. Køb
 • Favntag En storbykomedie om håb, tab og frihed.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Asteroiden Oplev den internationale teaterfestival Asteroiden i den hyggelige natur på spidsen af Refshaleøen.

  Pluspris 225 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
 • Anne-Cathrine Riebnitzsky Erotiske noveller, global kamp for demokrati og tolkning på russisk. Den forfatteruddannede Anne-Cathrine Riebnitzsky har været genremæssigt vidt omkring inden hun i 2013 fik De Gyldne Laurbær.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb