Annonce
Annonce
Kultur

Tre danske forretningsmænd tiltalt for fupplaner med falsk grubler

Den opsigtsvækkende sag trækker tråde til Frankrigs største kunstfalskneri-skandale.

fakta

AUGUSTE RODIN

Født 1840. Død 1917.

Fransk kunstner, der anses som den moderne skulpturkunsts stamfar.

Var en af de første skulptører, som havde en egentlig kunstnerisk masseproduktion.

Skulpturerne findes derfor i en række editioner. Der findes eksempelvis 137 ægte ’Grubleren’ i tre forskellige størrelser.

En opsigtsvækkende sag om en 37 centimeter høj og verdenskendt bronzeskulptur fik i går et nyt kapitel.

Da kom det frem, at anklagemyndigheden nu tiltaler tre danske forretningsmænd i alderen 48-71 år for at ville fuppe auktionshuset Christie's i London til at sælge en falsk udgave af en af kunsthistoriens mest berømte skulpturer: Rodins 'Grubleren'.

Ifølge anklageskriftet forlangte de tre mænd mellem 4 og 6 millioner kroner for den 37 centimeter høje 'Grubleren'. Det til trods for, at mændene ifølge anklagemyndigheden udmærket var klar over, at skulpturen var uægte og erklæret til at være en forfalskning af Rodin-Komiteen i Paris, som vurderer Auguste Rodins værker og udsteder ægthedscertifikater.

Alle tre tiltalte nægter sig skyldige, oplyser deres forsvarere.

Skulpturen nåede aldrig at blive solgt på auktion i London, da Christie's tog kontakt til Rodin-komiteen i Paris og derefter nægtede at sælge den falske skulptur. Var den blevet solgt som ægte, ville markedsværdien have været over 35 millioner kroner.

11 timers lang grundlovsforhør

Sagen, som er omfattet af navneforbud, blev offentlig kendt i januar sidste år, hvor de tre mænd - hvoraf to er tidligere direktører og en af dem lige nu afsoner en anden dom - blev anholdt og fremstillet i et 11 timers langt grundlovsforhør. Her afviste en dommer til slut at varetægtsfængsle de tre mænd. Sigtelsen blev imidlertid opretholdt og Københavns Politi fortsatte efterforskningen af sagen om 'Grubleren', som altså nu har ført til en sigtelse.

KUNSTNERISK MASSEPRODUKTION

Auguste Rodin masseproducerede sine skulpturer. Derfor kan der være mange udgaver af den samme skulptur. For at være ægte Rodin-skulpturer skal de dog være støbt i en autoriseret Rodin-støbeform, og antallet må ikke overstige det tilladte antal udgaver også kaldet editioner.

Rodin-museet ejer i dag rettighederne til at støbe ægte Rodin-skulpturer. Museet kan altså stadig producere ægte Rodin-værker, hvis der er flere editioner tilbage i en støbeform.

Alle kan lave en kopi af en Rodin-skulptur, så længe de skriver på den, at det er en reproduktion.

De ægte Rodin-værker, som er mest værd, er dem, som blev støbt, mens Rodin levede. De bliver i dag solgt på auktion for op mod trecifrede millionbeløb.

LÆS:En af disse Grublere er falsk - hånden afslørede svindelen

Advokaturchef Per Justesen, som fører sagen for Københavns Politi, siger, at man nu - et år efter grundlovsforhøret - har fornødne beviser i sagen til en tiltale.

»Siden grundlovsforhøret er tiden blevet brugt på at foretage videre efterforskning, blandt andet i mailkorrespondencer, og vurdering er nu, at der er grundlag til at rejse tiltale«, siger han.

Hver af de tre tiltaltes forsvarere afviser over for Politiken dette.

Grubler-sagen

Tidslinje

1996

En af de tre tiltalte mænd køber Grubler-skulpturen på auktion i New York på vegne af en ven for 200.000 Dollars - på det tidspunkt over 1 million kroner.

Juni 2012

En kvinde, der har arvet skulpturen, indleverer Grubleren til auktionshuset Bruun Rasmussen med henblik på salg.

Oktober 2012

Rodin-komiteen vurderer skulpturen på opfordring af Bruun Rasmussen og erklærer den for falsk. Bruun Rasmussen afviser at sælge skulpturen.

En af de tre tiltalte mænd køber på trods af kendskab til vurderingen skulpturen af kvinden for 200.000 kroner.

2013

De tre mænd indleverer ifølge tiltalen skulpturen til Christie's i London med henblik på salg. Christie's får vurderet skulpturen hos Rodin Komiteen, der igen erklærer den for falsk.

Christie's afviser af sælge skulpturen.

Københavns Politi bliver ved et tilfælde opmærksomme på sagen, de de efterforsker en anden sag om millioner af kroner, som skulle stamme fra omfattende handel med hash.

2015

De tre mænd anholdes, sigtes og fremsættes i grundlovsforhør. De løslades, men sigtelsen opretholdes.

2016

De tre mænd tiltales i sagen.

»Jeg mener ikke, der er fugls føde på sagen«, siger eksempelvis advokat Henrik Høpner, der forsvarer den ældste af de tre mænd.

»Det var der ikke sidste år og heller ikke nu. Jeg er overbevist om min klients uskyld«.

Hertugen af Bourgogne

Den opsigtsvækkende sag trækker tråde til Frankrigs største kunstfalskneriskandale. Her kom det i slutningen af 1990'erne frem, at en mand med tilnavnet ’Hertugen af Bourgogne’ havde lavet tusindvis af forfalskninger af især Rodins skulpturer.

LÆS:Den falske Grubler og Hertugen af Bourgogne

Ifølge Jerome Le Blay, den fremmeste ekspert inden for Rodins værker, der står i spidsen for Rodin-Komiteen i Paris, er 'Grubleren' med de danske forbindelser åbenlyst lavet af den berygtede franske 'hertug', der endte sine falskneri-dage i fængsel.

»Den højre hånd lige under hagen var plump og grov. Der manglede detaljer, og tommeltot og pegefinger var nærmest smeltet sammen«, sagde Jérome le Blay om skulpturen til Politiken tidligere i år.

Håndens grovhed skyldtes, at netop tommeltotten i Hertugens ’Grubleren’-støbeform af denne størrelse havde været brækket af og sat på igen. I dag er den falske 'Grubleren' beslaglagt af dansk politi.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce