Annonce
Annonce
Kultur

Vi griner af selfies, parforhold og dyr

Året standupsæson er nu for alvor i gang, men hvad griner vi af? Vi har tjekket nogle temaer ud, som præger emnepaletten.

Annonce

AKTUEL COMEDY

Huxi Bach: Valg. Musikalsk onemanshow. Se tourplan på huxibach.dk

Elias Ehlers og Martin Nørgaard:

Det dystre skæg.

Se tourplan på www.fbi.dk

Lasse Rimmer: Kæpheste.

Se tourplan på lasserimmer.dk

Ruben Søltoft: Mit hoved.

Se tourplan på www.rubensoltoft.dk

Simon Talbot: Mr. Copenhagen.

Se tourplan på www.simontalbot.dk

Michael Schøtt, Jesper Juhl og

Mikkel Rask på Comedy Zoo.

Tjek spilletider på www.fbi.dk

Thomas Warberg: Comedy Club.

Se spilletider på

warbergcomedyclub.dk

Selfies

Et af tidens mest oplagte emner at gøre grin med, fordi de ganske enkelt er alle vegne; hvor man engang talte om feriebilleder, er det i dag mobilfotos af en selv i følgeskab med diverse familiemedlemmer eller venner, der bruges når diverse begivenheder fra livet skal illustreres. Og selv i de intime relationer, spiller fotodokumentation af diller, dusk eller dåse en væsentlig rolle, hvorfor det er nærliggende at gøre selfies til genstand for jokes. Tænk Helle Thorning og Obama, tænk Michael Dyrby.

Mestre: Tobias Dybvad og Simon Talbot.

LÆS OGSÅ:Simon Talbot er sjov som bonderøv i København - men selvfedmen lurer

At blive ældre

Man mærker tydeligt, at landets toneangivende standup-komikere for visses vedkommende har passeret den tidligste ungdom og nu mærker alderen trykke. For den uundgåelige midalder dukker oftere og oftere op i rablerierne, ligesom overvægt, umulige teenagers, gnavenhed og konservatisme finder vej til talestrømmen. Sådan må det nødvendigvis være, når standupkomik næsten altid tager udgangspunkt i komikernes egen tilværelse.

Mestre: Lars Hjortshøj og Lasse Rimmer.

Lars  Hjortshøj.

Parforhold

Ikke noget nyt emne, men til gengæld noget, såvel publikum som komikere har tæt inde på livet. Vore dages diverse familiemønstre med såvel klassiske far-mor-børn-konstellationer samt diverse aftapninger af regnbueløsninger plus singlekulturen og de høje skilsmissetal er en nærmest uudtømmelig kilde til vittigheder, og som komiker kan man udvikle sig med emnet: først single, så forhold, så gift, så skilt, så gift igen og så fremdeles.

Mestre: Christian Fuhlendorff, Jakob Tingleff og Sanne Søndergaard.

Sanne  Søndergaard.

Dyr

Vi spiser dem, vi har dem i vores huse, og vi har alle en holdning til dyr, hvad enten det er svin, katte, hunde eller får. Siden Dan Jørgensens dobbelte strategi – forbud mod dyresex og kåringen af stegt flæsk med persillesovs til nationalret – har det være oplagt for komikere at lave jokes om det politiske syn på svin: man må gerne dræbe dem og æde dem, men ikke knalde dem. Og så har de uudgrundelige katte også alle dage været populære objekter for komikeres observationer.

Mester: Anders Matthesen.

LÆS OGSÅ:Comedy: Elias Ehlers er i top - Martin Nørgaard er på vej

Anders  Matthesen.

Politik

Standupkomik er ofte blevet beskyldt for ikke at forholde sig til det omkringværende samfund, men blot handle om komikernes egne små navler og førsteverdensproblemer. Det er da også sandt, at standuppen ikke leverer politisk satire på samme måde som 1970’ernes ’Hov-Hov’ eller Cirkusrevyen, men der er masser af politisk komik i dagens Danmark, meget ofte er det bundet op på konkrete sager, specifikke udsagn og situationer. Men Dansk Folkeparti får da seriøst på hattepulden også denne vinter.

Mester: Jonatan Spang.

Jonathan  Spang.

Og – os selv

Gode gamle Ludvig Holberg sagde i sin tid – og det var mange penge den gang – at al god komedie handler om at få folk til at le af deres egen dårskab. Og det søger standupkomikken at efterleve så godt, den nu engang kan. Det kan iagttages allerede i en af de hyppigst benyttede sætninger i genren: Kender I det, når ... som er selve observationskomikkens præmis. Kan folk ikke se enten et gran af sandhed eller en smule af sig selv i vittighederne, så er de ikke sjove. Sådan var det, sådan er det, og sådan bliver det givet ved med at være.

LÆS OGSÅ:Hyperironisk teaterforestilling bliver for forudsigelig

Mester: Ludvig Holberg.

Ludvig  Holdberg.

Fotos: Peter Hove Olesen, Mie Brinkmann, Niels Hougaard, Lars Krabbe og Polfoto

For abonnenter
Redaktionen anbefaler

Manden fra toppen af komikerhierarkiet er skarp - og en anelse arrogant

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce