Annonce
Annonce
Kultur

Ombygning af HF-center i Nordvest får skolen til at træde ud i omgivelserne

Ombygningen rummer både arkitektonisk respekt for fortiden samt kunstnerisk fantasi. Særligt dets ombyggede gymnastiksale er godt forløst.

Annonce

En kinesisk motorcykel hænger mast rundt om kanten af en pavillons halvtag. Vand drypper sporadisk fra dens tank ned i et lille rundt kar.

Arkitektur

Politiken synes

Studiesalen, ombygning.

Adresse: Efterslægtsvej 5. Bygherre: HF-Centret Efterslægten.

Arkitekt: Laungaard Arkitekter. Ingeniør: Thymark. Entreprenør: O.K. Entreprise.

Arkitektur

Politiken synes

Skulptur og forplads.

Kunstner: Fos. Doneret af Ny Carlsbergfondet.

Det ligner resterne af en voldsom trafikulykke, men det er en nøje iscenesat effekt på den terrakottarøde betonpavillon, som er en del af en kunstnerisk udsmykning af HF-Centret Efterslægtens nye forplads, doneret af Ny Carlsbergfondet og foretaget af kunstneren FOS.

Efterslægten ligger i Nordvest lige over for den fine hvide Nordvestkirken (tidligere Utterslev Kirke) og skråt over for gadekæret i det gamle Utterslev Torv. Men hidtil har skolen slet ikke orienteret sig mod dette gamle landsbycentrum. En høj grøn hæk har skjult bygningerne for gaden og kun tilladt adgang fra vest i den mindre allé Hyrdevangen.

Den nye plads får skolen til at træde ud i sine byomgivelser og samler samtidig dens forskellige bygninger.

De oprindelige er solidt kvalitetsbyggeri i røde håndstrøgne sten med fine detaljer og store vinduer. De er tegnet af arkitekten Henning Hansen som en komposition af tre let forskudte længer, der lå ud til en stor grøn græsplæne mod syd.

Stort, trist bur

Den 230 år gamle skole indviede sine ’nye’ bygninger i 1940, og det taler for deres kvalitet, at de har overlevet kommunens mangelfulde vedligeholdelse.

Det var først, da skolen for fem år siden blev selvejende, at der kom gang i renoveringen og den nødvendige udvidelse til det større antal elever.

LÆS OGSÅ:Nyt kæmpeplejehjem får 150 ungdomsboliger med søudsigt

Laungaard Arkitekter har placeret deres nye sportshal i den sydøstlige ende af grunden og dermed skabt et gårdrum. Bygningen er en hård sag i beton og glas og beklædt med grå strækmetal, der har fået afrundede hjørner, der på tværs af materialer og lidt med tungen i kinden lige hilser på de omhyggeligt håndgjorte rundede hjørner i den gamle murstensbygning.

De omformede gymnastiksale har gode rumskabendeelementer, der oser af stemning uden at bliveteatralske

Den grå æske er semitransparent, så når mørket falder på, og lyset tændes indenfor, står den og gløder varmt. Den fine effekt kommer af, at gulvet i salen er helt rødt. Men i de lyse timer forekommer den udefra som et stort trist bur. Ikke mindst her i vinterhalvåret, hvor den er omgivet af nøgne træer.

Men den rummer en skøn multianvendelig sal, som forleden var fyldt af kursister, der tavse svedte over terminsprøverne. En lavere tværbygning rummer en dansesal, smukt klædt i birkefiner, et fitnessrum og fine omklædningsfaciliteter med en god blanding af dagslys og kunstlys. Jeg kendte ikke Laungaard Arkitekter, men det synes at være en tegnestue, der har godt styr på sine virkemidler.

Historie.  Rundt omkring det nye byggeri er der genanvednt oprindelige materialer og opstillinger fra den tidligere bygning. Foto: Joachim Adrian.

Over for den nye hal har samme tegnestue ombygget skolens gamle gymnastiksale til to nye studiesale, og her er der endnu mere at glæde sig over.

Den sydvendte facade var på et tidspunkt blevet afdækket med planker, men nu er de oprindelige sprossede vinduesfacader fra gulv til loft blevet retableret. I de højloftede rum er blevet indskudt et etagedæk og installeret to nye studiesale med seks klasseværelser og et bibliotek.

Det er en meget vellykket omformning, hvor der er gjort en dyd ud af at skabe vinduer, der er tro mod de originale, hvor flere elementer fra de gamle sale er genbrugt til at give rummene charme og erindre om bygningens historie, og hvor nye elementer og materialer er inspireret af denne tidligere brug.

Arkitektonisk klister

Gymnastikgulve er brudt op og brugt som farverig vægdekoration i klasselokalerne, gamle ribber byder sig nu til i gangen som lige dele dekoration og funktion, og nye møbler er lavet med mindelser om gamle gymnastikredskaber. Skamler og bænke er udformet som heste og bomme, og hyldeinddelingen i et smukt bogtårn er lavet med inspiration fra ribber.

Tårnet er hult og rummer to koncentrerede studierum, hvor dagslyset kommer ind gennem gyldne gitre i strækmetal. Studiesalene er indrettet med gode proportioner, fin akustik og oser af stemning uden at være teatralske.

Sammenstød.  Kunstneren FOS har skabt den sociale skulptur, der samler og hylder den gamle skoles pædagogiske opfindelse: frikvarteret. Bagved ses den nye sportshal. Foto: Joachim Adrian.

Det er til gengæld skulpturen på pladsen, teatralsk. Dens stærkt scenografiske karakter ligner umiddelbart noget fra dekonstruktionens overskudslager, med hilsner til byzantinske buer og irrationelle indslag som motorcyklen, der er klasket ind i strukturen. Smådele af maskinen er i øvrigt spredt ud over skulpturen.

LÆS OGSÅ:Dansk arkitekturfestival vil være blandt de vigtigste i verden

Men de runde buer og betonens røde tilslag tager udgangspunkt i den oprindelige bygnings røde tegl med de afrundede hjørner, mens den grå betonbelægning kobler sig til den nye sportshals materiale.

Således fungerer skulpturen som et arkitektonisk klister, der i fragmenter spejler sine omgivelser.

Og med en del siddepladser og sporadisk læ tilbyder den flere muligheder for at hænge ud. Med lidt god vilje kan det ses som en noget kryptisk hyldest til den gamle skoles pædagogisk revolutionerende opfindelse, frikvarteret.

Redaktionen anbefaler

Fem vidt forskellige måder at bygge museum på

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce