Illustration:: Aslak Elias Kelkka
Erotik

Seksualitet har ingen udløbsdato: Gamle mennesker nyder sex og har mere af det

Gamle menneskers sexliv giver os stadig kulturel kvalme. Men fordommene vakler. Et stilfærdigt alderdomsoprør er i gang.

Erotik
FOR ABONNENTER

I gamle dage hørte sexlivet den fertile alder til, og man skal ikke mange generationer tilbage for at finde halvt grinagtige, halvt uhyggelige skildringer af oldinge på 40, som lod hånt om naturens orden og havde seksuelt samkvem trods flæskearme og små krøllede kønsdele.

Ikke mindst kvinder blev langt op i 1900-tallet latterliggjort og dæmoniseret, hvis de insisterede på sex i den tredje alder.

I Ugeskrift for Læger gjorde en velkendt hormonforsker sig i 1937 munter over »Menopausekvindens mærkelige Lyst«, der så ofte førte til »erotiske Escapader, huslige Scener, erotisk-religiøse Excesser, Skandaler, Jalousi-Scener og Pynte- og Forlystelsessyge«.

Sex var i bund og grund en reproduktiv forretning, og der var noget både uklædeligt og sjæleligt depraveret ved mennesker, som trodsede fysiologiens orden og kønsdriftens naturlige mål. Landets læger måtte være på vagt, mente den bekymrede forsker. Der skulle gribes ind, når modne kvinder udviste tegn på »sygelig Sexualitet med forstærket Libido«.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce