Illustration: Aslak Eelias Kelkka
Erotik

Christian Graugaard: Kan man være troende og erotisk samtidig?

Som frisindet kulturradikal skal man helst forsage troen og al dens gerning. Men hvorfor egentlig, spørger Christian Graugaard i sin ugentlige sexklumme.

Erotik
FOR ABONNENTER

Jeg bliver altid så befippet, når folk spørger mig, om jeg er et troende menneske. For troende hvordan? Tror jeg på børnebiblens skæggede hyggeonkel eller de monoteistiske religioners vrede patriark? Tror jeg på guddommelige befalinger og gejstlige doktriner, på fjerede ærkeengle, jomfrufødsler og himmelske dommedagsbasuner på den yderste dag? Ikke en tøddel.

Men betyder det så, at jeg afsværger spirituelle erfaringer som barnagtigt blændværk – at jeg forkaster tilværelsens underfulde, mystiske og mirakuløse aspekter og bilder mig ind, at alt før eller siden vil blive gennemlyst af videnskabeligt klarsyn?

At kroppen er en triviel forbrændingsmotor, og verden et sjælløst hydraulisk system? At naturlove og blind evolution er alt, hvad der findes bag virkelighedens sidste gardin? Fanden heller.

Som kulturradikalt storbymenneske er man opdraget til sekulær skepticisme, og på kroppens, kønnets og seksualitetens felt er der da også gode historiske grunde til religionskritik: fra hekseafbrændinger og institutionaliseret kvindehad over lammende syndsbevidsthed til systematisk forfølgelse af sodomitter, onanister og andre erotiske fribyttere.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce