Mystikken om Per Erik Vengs fyring og eventuelle genplacering i DR er nærmest total.
Foto: Lars Krabbe

Mystikken om Per Erik Vengs fyring og eventuelle genplacering i DR er nærmest total.

Kultur

Fyring af orkesterleder bliver en sag for DR's bestyrelse

Stor usikkerhed om, hvad sagen handler om. Og hvor den ender.

Kultur

Samtidig med at sagen om orkester- og korchef Per Erik Vengs fyring fra topposten i Danmarks Radio fortsat er omgærdet af megen mystik, bliver den nu også bragt op i Danmarks Radios bestyrelse.

Forfatteren Ole Hyltoft bad i går om at få sat fyringen på dagsordenen, når han sammen med resten af Danmarks Radios bestyrelse holder næste møde på tirsdag.

»Ledelsens fyring af Per Erik Veng er uhyre skadelig for Danmarks Radios omdømme, og den kan ikke komme på et værre tidspunkt for institutionen«, siger Ole Hyltoft, der er sat ind i Danmarks Radios bestyrelse af Dansk Folkeparti.

»Danmarks Radio er gennem hele året blevet udsat for en voldsom kritik, fordi mange mener, at kvaliteten i institutionens produkter er faldende. En del af denne kritik har jeg forsøgt at imødegå, mens det ligger klart, at Radiosymfoniorkestret er en fastslået succes. Derfor er fyringen af Veng et utrolig dårligt signal. For mig er Per Erik Veng garanten for, at der overhovedet er nogen kvalitetssans tilbage blandt DR’s ledere«, siger en vred Ole Hyltoft.

Forbitrelse blandt musikere
Kl. 19.30 i aftes, præcis en halv time inden Torsdagskoncertens begyndelse, havde DR’s divisionschef, Morten Pankoke, kaldt Radiosymfoniorkestret sammen til en »orientering«. Aftenen var udset til en festaften, fordi Radiokoret skulle fejre sit 75-års jubilæum med opførelsen af Verdis ’Requiem’ med et stjernehold af sangere.

Mødet var sammenkaldt i Radiohusets kantine, midt i en bygning, hvor snart kun optagestudierne og kantinen står intakte tilbage i et hus, som DR er ved at fraflytte, og stemningen var præget af nervøs energi.

Store dele af orkestrets musikere var forhåbningsfulde, fordi forbitrelsen over for den ofte koleriske orkesterchef er vokset gennem årene.

Gætterier Gætterierne gik:

Har ledelsen allerede fundet et nyt chefemne for orkestret? Og i givet fald: Hvem? Nogle sjussede på Tatjana Kandel, succesrig chef for RadioUnderholdningsOrkestret, andre meldte pas.

I hvert fald syntes der ikke længere nogen tvivl om, at Pankoke ville offentliggøre fyringen af Per Erik Veng, som musikerne allerede havde læst om i morgenavisen.

Kortfattet orientering
Men beskeden fra Pankoke var kort. Efter et par minutter havde han talt færdig: »Der er en proces i gang«, sagde han, uden at kommentere hvorvidt Veng var fyret eller ej. Og så lovede han orkestret, at han på mandag vil mødes med dem igen.

Hverken Danmarks Radios ledelse eller Per Erik Veng ønsker fortsat at kommentere situationen i orkester- og korafdelingen, efter at Veng i mandags fik en fyreseddel.

Mystikken er total, og det står fortsat ikke klart, hvorfor Veng nu fjernes, ganske kort efter at han har fået sin kontrakt forlænget med udsigt til, at det netop var Veng, der skulle føre Radiosymfoniorkestret gennem overflytningen fra Radiohusets Koncertsal i Rosenørns Allé til den forkætrede nye koncertsal i Ørestad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen afklaring
Ifølge Politikens kilder er der fortsat ingen endelig afgørelse af Per Erik Vengs fremtidige skæbne.

De samme kilder oplyser, at der foregår »nye sonderinger« mellem parterne, og Per Erik Vengs fremtid – måske med en placering i Danmarks Radio – er derfor fortsat uafklaret. Det skal dog ligge helt fast, at Veng ikke vender tilbage til sit hidtidige job, som han har bestridt siden 1988. Det er 19 år, der ud over betydelig kunstnerisk fremgang undertiden har været præget af et særdeles anspændt forhold mellem Veng og store dele af hans orkester.

Radiosymfoniorkestrets chefdirigent, Thomas Dausgaard, kontaktede allerede i mandags Danmarks Radios generaldirektør, Kenneth Plummer, for at få en orientering. Dausgaard og Plummer har aftalt at mødes, når dirigenten på tirsdag er hjemme fra engagement i Storbritannien.

Fyring er ikke endeligt afgjort
Uden at ville røbe noget som helst mener Thomas Dausgaard ikke, at sagen om fyringen på nuværende tidspunkt er endeligt afgjort.

Per Erik Vengs fyring vakte i går enorm opsigt i dansk musikliv, hvor orkester- og korchefposten i Danmarks Radio er blandt de allervigtigste og mest synlige.

Hverken musikchefen i Tivoli, Nikolaj Koppel, eller chefen for Den Jyske Opera, Giordano Bellincampi, ønskede i går direkte at kommentere eller vurdere situationen oven på den dramatiske melding.

»Det er meget vanskeligt at kommentere noget som helst, så længe Danmarks Radio ikke melder ud om årsagen til fyringen og giver omverdenen et fingerpeg om, hvad man har tænkt sig fremover«, siger Nikolaj Koppel.

Og Bellincampi følger i samme spor:

»Fyringen af Per Erik Veng er overraskende, og jeg håber absolut ikke, at den er et symptom på, at ambitionerne og det internationale niveau i Radiosymfoniorkestrets virke er på vej til at blive skåret ned. Danmarks Radio bør fortsat satse på den absolut højeste musikkvalitet«, siger Giordano Bellincampi, der foruden at være operachef i Århus er formand for Musikudvalget under Kunstrådet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fåmælte politikere

Samtidig er kulturpolitikerne også tilbageholdende. »Personalesager i Danmarks Radio er entydigt direktionens ansvar og foregår i en lukket kreds, så dem vil jeg ikke blande mig i. Men jeg går naturligvis ud fra, at der findes en årsag til fyringen af Per Erik Veng – ellers fjerner man vel ikke bare en mand på den måde«, siger Venstres kulturpolitiske ordfører, Ellen Trane Nørby. Heller ikke hendes socialdemokratiske modpol, Mogens Jensen, ønsker at blande sig i personspørgsmål i Danmarks Radio. »Vi holder fast i armslængdeprincippet i forhold til Danmarks Radio og institutionens ledelse, som selv må tilrettelægge sin personalepolitik. Men jeg forventer naturligvis, at Danmarks Radios direktion lever op til public service-kontrakten – også når det gælder Radiosymfoniorkestret og den klassiske musik. Og det er jo helt klart, at man må anerkende Per Erik Vengs indsats – han har været en drivkraft, der har kastet store resultater af sig i orkestret«, fastslår Mogens Jensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce