Foto: THOMAS BORBERG
Kultur

Søren Pilmark vil filmatisere dansk klassiker

Skuespilleren Søren Pilmark har købt rettighederne til filmatisering af Johannes V. Jensens ’Kongens fald’.

Kultur

Troels Lyby som Mikkel Thøgersen? Thure Lindhardt som Axel? Jonathan Spang? David Owe? og hvad med kong Christian, der i begyndelsen jo bare er kronprins?

Ja, først er de jo unge, men i løbet af bogen bliver de betydelig ældre. Og det stockholmske blodbad? Kan man forestille sig dét, uden at der går ’Ringenes herre’ i den – eller er det måske lige netop, hvad der skal? Hvordan så Danmark egentlig ud i det tidlige 1500-år?

Det kan være svært at se det for sig. Alene rollebesætningen i en moderne dansk film baseret på Johannes V. Jensens historiske roman fra 1901. Men danske filmfolk har og har haft store visioner om transformationen af det litterære mesterværk til det store lærred.

Kræver forberedelse
Torsdag blev det via nyhedsbureauet Ritzau oplyst, at skuespilleren Søren Pilmark har erhvervet sig rettighederne til filmatisering af ’Kongens fald’.

»Det er et projekt af kaliber, som kræver omfattende resurser og forberedelser. Det har jeg selvfølgelig gjort mig nogle tanker om, men andet vil jeg ikke sige«, lød det torsdag fra Søren Pilmark til Ritzaus Bureau.

Skuespilleren debuterede sidste år som filminstruktør med kortfilmen ’Helmer & søn’, der blandt andet blev nomineret til en Oscar. Og den succesfulde debut har åbenbart givet Pilmark endnu større ambitioner.

Gammel aftale
På Forlaget Gyldendal, der ligger inde med rettighederne til den mere end 100 år gamle roman, var direktør Johannes Riis i går eftermiddags nogenlunde lige så ordknap som Pilmark.

Direktøren kunne dog bekræfte, at der i årevis har foreligget en aftale med filminstruktøren Jesper Jargil om retten til filmatiseringen, og at disse rettigheder for nylig var overgået til Søren Pilmark, samtidig med at Jargils aftale med Gyldendal udløb.

Filminstruktør Jesper Jargil har siden 1975 haft filmrettighederne til ’Kongens fald’. En aftale han med års mellemrum har fornyet med forlaget adskillige gange.

Skruen blev strammet
»Det seneste års tid har jeg kunnet mærke på Gyldendal, at de ikke var så interesserede i at forny aftalen med mig denne gang«, siger Jesper Jargil, der anslår, at han i årenes løb har betalt i omegnen af 300.000 kr. til Gyldendal for at kunne beholde optionen.

»Jeg ville sådan set gerne have forlænget aftalen. Men Gyldendal begyndte at stramme skruen og spurgte meget bestemt efter konkrete produktionsplaner, aftaler med produktionsselskaber, Filminstituttet osv., hvilket jeg ikke rigtig kunne prale med at have«.

Instruktøren, der senest har gjort sig bemærket med dokumentartrilogien om de danske dogmefilm, fortæller, at han med mellemrum har arbejdet ret grundigt med et manuskript baseret på den danske klassiker, blandt andet har forfatteren Peter Asmussen og en amerikansk manuskriptforfatter medvirket til gennemskrivninger af, hvad der kunne være blevet til filmen drejet over ’Kongens fald’.

»Svært projekt«
»For cirka tre måneder siden fortalte Søren Pilmark mig, at han forhandlede med Gyldendal om rettighederne. Og jeg kan da kun ønske ham held og lykke med det«, siger Jargil, der de senere år primært har beskæftiget sig med reklamefilm.

»Men det er et svært projekt at få op at stå«, siger Jesper Jargil af bitter erfaring. Instruktøren mener selv, at den største hindring for projektet er at finde skuespillere, der kan legemliggøre Johannes V. Jensens hovedfigurer.

»Jeg kan ikke se dem for mig blandt danske skuespillere«, siger Jargil, der selv har ført realistiske forhandlinger med danske filmselskaber om et budget omkring 40 millioner, hvis man søgte den absolut billigste forløsning af det historiske drama til film.

Det var i går ikke muligt at træffe Søren Pilmark for en kommentar.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce