Tegning fra Politisk Revys udgave af ’Rejsen til Saturn’ fra 2001: Claus  Deleuran

Tegning fra Politisk Revys udgave af ’Rejsen til Saturn’ fra 2001: Claus Deleuran

Kultur

'Rejsen til Saturn' bliver til film

Claus Deleurans flippede 70’er-tegneserie ’Rejsen til Saturn’ opdateres til en højteknologisk biograffilm.

Kultur

De ville erobre en fjerntliggende planet, men kom i stedet til at slås mod fjendtlig invasion af lille Danmark, hastigt voksende tisdråber, rumdrager og korrupte politikere.

Claus Deleurans satiriske science fiction-tegneserie fra 1977 om den ekstremt bøvlede, men ikke desto mindre begivenhedsrige og fantasifulde rejse fra United States of Denmark til planeten Saturn (og tilbage igen), med ufrivillige pit-stop i sorte huller, rumbaserede UFO-X-tankstationer og selveste Himmeriget, er blevet omsat i en nutidig tre-d-animeret film.

På lærredet til september Filmen er netop nu lige ved at være færdiggjort og vil blive vist første gang i danske biografer i slutningen af september. »Vi er meget begejstrede over resultatet indtil videre«, siger en af filmens tre instruktører, Craig Frank, der sammen med to andre instruktører, Thorbjørn Christoffersen og Kresten Vestbjerg, har stået i spidsen for det lille hold på omkring 20 mænd og kvinder, der i løbet af det seneste halvandet år har arbejdet med at overføre det udknaldede sort-hvide tegneserieeventyr fra 1970’erne til en farverig tredimensionel computeranimeret film af spillefilmslængde. »Vi er nu så langt fremme, at vi kun mangler noget efterarbejde på lydsiden og musikken«, fortæller Craig Frank.

Minder om 'Terkle i knibe'

’Rejsen til Saturn’ bliver produceret af produktionsselskabet A-Film, der også stod bag den tre-d-animerede spillefilm ’Tekel i knibe’. Rent visuelt kommer filmudgaven af ’Rejsen til Saturn’ på mange måder til at minde om ’Terkel’-filmen, fortæller Craig Frank

»Men vi har gjort animationerne lidt mere sofistikerede, end de var på ’Terkel i knibe’. På den måde er de kommet tættere på Deleurans tegnestil. Der er mange små detaljer i de tegninger, skal jeg lige love for. På samme måde gælder det humoren og satiren, der ikke alene findes i detaljerne, men især i flere forskellige lag. Deleurans særlige flertydige tone har vi arbejdet meget med at kunne overføre til filmen«, lover filminstruktøren.

»Deleurans humor var jo en helt særlig blanding af elegant politisk satire og meget fladpandet humor. Vi satser lige meget på begge dele«.

Fra kold krig til terrorisme
Manuskriptet til ’Rejsen til Saturn’ er skrevet af Nicolaj Arcel og Rasmus Heisterberg. Forfatterne har tilladt sig visse opdateringer af Claus Deleurans historie, der jo foregår i en verden, eller måske snarere et univers, præget af den kolde krig.

Handlingen i filmen er ajourført til en mere nutidig, men lige så anspændt politisk virkelighed, hvor terrorisme, energiknaphed, forurening, Dansk Folkeparti, i det hele taget hykleriske politikere, kyniske forretningsmænd og andre ubehageligheder ødelægger det hele for almindelige dumme danskere.

Stemmer af Hvam og Hjele
De originale øldrikkende og tegneserielæsende antihelte fra Deleurans univers: Per, Arne Skrydsbøl, kolonibestyrer Ove Lorentzen, Reserve-Jesus, Mads Nielsen og Ove Zweibach skal alle have overlevet transformationen papir til elektronisk animation. Casper Christensen, Frank Hvam, Iben Hjejle, Ali Kazim er blandt de skuespillere der lægger stemmer til animationsfilmens figurer.

Tegneren Claus Deleuran døde i 1996. Han arbejdede blandt andet ved tidsskriftet Corsaren og senere Ekstra Bladet.

Albummet ’Rejsen Til Saturn’ var i lange tider uopdriveligt, men i 2001 blev det genoptrykt og genudgivet af forlaget Politisk Revy, der indtil videre har imødegået efterspørgslen med to nye oplag. Også andre Deleuran-albums, blandt andet historierne om Thor-Finn, er blevet genudgivet inden for de senere år.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce