Kip Berman (til højre) fra The Pains of Being Pure at Heart under koncerten på årets OFF-festival.
Foto: Jacek Poremba / OFF festival

Kip Berman (til højre) fra The Pains of Being Pure at Heart under koncerten på årets OFF-festival.

Kultur

Rockens visioner lever – i Polen

Efteråret er over os, og festivalsæsonen er ovre. Næste år kan det betale sig at søge mod udlandet, hvis Roskilde Festival var for stor og for bred i sin profil. Eksempelvis til Polen.

Kultur

Der er et kort ophold i eftermiddagskoncerten med Brooklyn-bandet The Pains of Being Pure at Heart, mens forsanger Kip Berman småsnakker med publikum.

»Det her er en fantastisk festival. Sikke nogle bands, der spiller her!«, udbryder han fra pladsens største udendørsscene og begynder ar remse navne op på alle de kunstnere, han ville ønske, han kunne blive hængende for at høre: Spiritualized, The Thermals, Fucked Up …

»… og The Lucky Dragons!«, tilføjer en storsmilende Peggy Wang, der spiller keyboards i bandet.

Langt fra Roskilde Ikke ligefrem navne, der stryger ind på Tjek-listen, eller som kan fylde pladsen foran Orange Scene på Roskilde Festival. Men vi er heller ikke på Roskilde.

Vi er i den lille polske by Myslowice en times tid fra Krakow til musikfestivalen OFF, mellem høje træer og sydpolske bakker. Og the Pains of Being Pure at Heart er ikke de eneste, der roser festivalen.

Her er nemlig lige præcis den høje koncentration af intimitet og musikalsk vovemod, som kronjuvelen i den danske festivalsommer, Roskilde Festival, kan savne – blandt andet har Politikens rock-redaktør Erik Jensen hæftet sig ved et stigende antal bands på Roskilde, der ganske vist skaber en fest, men som »måske ikke afsætter afgrundsdybe, kunstneriske indtryk«.

LÆS ARTIKELRoskilde lukkede popfesten ind

I den anden ende af festivalskalaen hvad angår størrelse, identitet og musikalsk spændvidde, finder man en festival som OFF. I hvert fald hvis man spørger grundlægger og daglig leder af det berømte og visionære pladeselskab Sub Pop, Jonathan Poneman.

»Denne festival er helt ekstraordinær«
Sub Pop udgiver tre af navnene på plakaten til årets OFF-festival, og Jonathan Poneman deltager i alle fire festivaldage i Myslowice. Han ser det nærmest som en slags »efteruddannelse«, siger han til politiken.dk.

»Jeg rejser rundt til mange festivaler, og denne festival er helt ekstraordinær«, understreger han.

»Det skyldes, at dens ånd, både hvad angår musik, men også på alle andre måder, er knyttet til lokalområdet. En ånd, der er vidtfavnende og helt afgjort i verdensklasse. Det er en 'boutique'-festival, der er mere behagelig, mindre dyr og helt generelt mere intim end sine større åndsfæller«.

Jonathan Poneman blev sammen med sin daværende partner Bruce Pavitt kendt som drivkraften bag grungebølgen, der udsprang i Seattle i slutningen af firserne/starten af halvfemserne. Selskabet signede blandt andre Soundgarden, Mudhoney og, ikke mindst, Nirvana.

WWWSub Pops hjemmeside(eksternt link)

I det nye årtusinde har Sub Pop udgivet markante og stilsættende navne som The Shins, Fleet Foxes, Wolf Parade, Iron & Wine og mange andre bands, der lejlighedsvis rubriceres under den efterhånden vidtfavnende paraply indie.

Som maden på en lille, hyggelig bistro
Med et generalieblad som dette er Poneman på mange måder talsmand for en alternativ, ikke-kommerciel musikkultur. Som er præcis det, man finder på OFF-festivalen, forklarer han.

»I denne tid med en kæmpemæssig underholdningsindustri vil jeg sammenligne det med forskellen på en lille hyggelig bistro og en højlydt, tætpakket kæderestaurant. Her er maden dobbelt så nærende, uden på nogen måde at være supersized«.

Netop graden af næring adskiller festivalen fra en festival som Roskilde Festival, siger Jonathan Poneman.

»Roskilde er en af de mest prestigiøse festivaler i Europa, og det vil den blive ved med at være. Men en ’boutique’ festival, i kraft af sine begrænsninger og sit klare fokus, vil kunne tilbyde en intimitet og en skævhed, som du ikke normalt finder på en stor festival«.

Det er totalt 'off'
Æren for OFF-festivalens klare profil kan tilskrives én mand.

Han hedder Artur Rojek, er vokset op i Myslowice, og er frontmand i et veletableret rockband opkaldt efter byen. Det er en vigtig del af festivalens identitet, at den afholdes netop her, siger han, i denne gamle handelsstad på størrelse med Kolding.

»Det er en lille by uden tæt trafik, uden dyre hoteller og restauranter etc. Det er totalt ’off’ (ved siden af, red.)«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

WWWOFF-festivalens hjemmeside(eksternt link)

At festivalen ligger lidt uden for den slagne vej kan også mærkes på publikum. Kun ganske få af de 8.000 festivalgæster på årets festival er fra udlandet. Langt de fleste er fra nærområdet og glæder sig især til at høre bands som de polske punklegender Cool Kids of Death eller Gaba Kulka, kendt som Polens Tori Amos.

Ganske naturligt finder kun et begrænset antal tilhørere vej til festivalens mindre scener, herunder den ’Eksperimenterende Scene’, hvor blandt andre Karl Blau, Lucky Dragons og Disasterradio spiller.

Flaming Lips og Wilco duer ikke
Selv om de mindste koncerter til tider kun samler en flok på 100-200 tilskuere, er intet navn dog for smalt til OFF-festivalen, siger Rojek.

»Men vi skal være forsigtige med, hvem vi booker som hovednavne. Det er min opfattelse, at Pixies og Sonic Youth er populære her i Polen, mens eksempelvis Flaming Lips og Wilco ikke er særligt kendte. Et af vores hovednavne i år var The National, og det lyder helt skørt, men for mange af festivalgæsterne var det første gang, de hørte om The National«, siger han.

For hvert år, OFF-festivalen er blevet afholdt, er den blevet lidt større, med lidt flere bands og lidt flere scener, så der nu er fire scener i alt i parken Slupna. Desuden afholdes en række koncerter rundt omkring i selve Myslowice på restauranter, i kirker og i det lokale kulturhus.

Det britiske musiksite Drowned in Sound om OFF-festivalen(eksternt link)

Finale med postpunk og kirkekoncert

Men Artur Rojek frygter ikke, at festivalen bliver for stor og dermed risikerer at miste sin intime stemning.

»Jeg tvivler på, det sker. Det er alternativ musik; det bliver aldrig forsidestof«.

Årets festival blev rundet af med en storladen kirkekoncert med den islandske popklassiske komponist Olafur Arnalds. Inden da havde postpunkbandet Wire blæst en lille skare af indædte polske fans igennem til en storsvedende koncert i Myslowices kulturhus.

En koncert, der ikke bare fik publikum til at koge, men også fik bassist og sanger Graham Lewis til at udbryde et forpustet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvorfor er vi dog ikke blevet inviteret noget før?!«.

Det må du nok sige.

Festivalen finder sted i starten af august i Myslowice uden for Krakow og varer fire dage. Udover de bands, der nævnes i artiklen, spillede blandt andre Health, These New Puritans, Handsome Furs, Marissa Nadler, Tiny Vipers, El Perro del Mar, Crystal Antlers og Wooden Shjips.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce