»Jeg ved ikke, om jeg føler mig personligt truet, men det er heller ikke relevant«, siger Morten Messerschmidt, der fik sangteksten fjernet.
Foto: BUBANDT MARTIN

»Jeg ved ikke, om jeg føler mig personligt truet, men det er heller ikke relevant«, siger Morten Messerschmidt, der fik sangteksten fjernet.

Kultur

Skrap raptekst lukker sommerskole

11-årig drengs raptekst var for stærk kost for Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt Overreaktion, mener kendt rapper.

Kultur

Er der friere rammer for, hvad man må sige i raptekster end i det øvrige offentlige rum?

Den debat er igen blusset op, efter at en 11-årig dreng på en sommerskole i Århus rappede sit had til Dansk Folkeparti ud med ordene »Jeg har en enkelt patron for Messerschmidt, for han snakker masser shit«.

Teksten nåede Lokalavisen Århus’ hjemmeside, hvorfra en rasende Morten Messerschmidt kort efter fik den fjernet.

Rapskole blev lukket Mandag besluttede den lokale klubleder at lukke ned for rapskolens sommeraktiviteter, fordi det hårde sprog strider mod klubbens regler. Men rapsprog bør vurderes helt anderledes end almindeligt sprog, mener den populære rapper MC Clemens. »Den her knægt er ikke blevet bedt om at skrive et brev til Messerschmidt, han er blevet bedt om at skrive en sang, hvor han udtrykker sine følelser. Det er noget helt andet«, siger rapperen, der kalder beslutningen om at lukke rapskolen for en klar overreaktion. »Når du skriver en sangtekst, er det ikke et rationelt, men et kreativt udtryk. Det skal tolkes som kunst, ikke fakta. Jeg har sagt ting om Pia Kjærsgaard, der er præcis lige så slemt«.

Vide rammer for sangtekster

Juridisk rådgiver i pladeselskabernes brancheorganisation Jakob Plesner vil ikke udtale sig om den konkrete sag.

DELTAG I DEBATTEN

Men han understreger, at der er meget vide rammer for at udtrykke sig i sangtekster, og han kender ingen fortilfælde, hvor en kunstner er blevet dømt for at true eller tilsvine andre på vers:

»Hvis man vurderer teksterne i forhold til straffeloven, vil man kigge på, om de er egnet til at skabe en reel frygt, eller om de blot er en del af et kunstnerisk udtryk. Der skal rigtig meget til, før man vil sige, at truslen er reel«.

Men det er Morten Messerschmidt ligeglad med:

»Jeg ved ikke, om jeg føler mig personligt truet, men det er heller ikke relevant. Hvad der er relevant er, at man ikke må rende rundt og slynge sådanne trusler ud i flæng, så det slår jeg selvfølgelig ned på«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce