Forventninger. Per Stig Møller har de seneste 25 år måttet høre folk fra kulturlivet spørge, om han da ikke kunne tænke sig at få Kulturministeriet.
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

Forventninger. Per Stig Møller har de seneste 25 år måttet høre folk fra kulturlivet spørge, om han da ikke kunne tænke sig at få Kulturministeriet.

Kultur

Per Stig Møller: »Jeg kan kun skuffe«

Den nyudnævnte kulturminister ved, at forventningerne til ham næsten er umulige at indfri.

Kultur

Kulturministeriet 14.55.

Ingen er i tvivl om, hvor personalet står. Ivrigt talende i den ene ende af mødesalen.

Stemningen er høj. Smilene brede. Måneders limbo er skiftet ud med afklaring. Og Carina Christensens afløser er endda en, de kender.

Kulturens mand En mand, der har haft sin gang i ministeriet gennem hele sin karriere.

En mand, hvis briller ikke er købt for at udsende designersignaler. De er til at læse med.

Måske endda bøger. Tykke bøger. Svære bøger.

Det er den stemning, der er. Per Stig Møller er kulturens mand. Deres mand.

Velkommen hjem
Departementschef Karoline Prien Kjeldsen siger det ligeud i sin velkomst:

»Du er velbevandret som få på området. Det var dit første ordførerskab som politiker, og det er, som om du nu kommer hjem«.

Forventningens pres ligger der fra første øjeblik på den nye kulturminister, og han ved det.

Han er kommet i ministeriet siden 1984, har kendt samtlige kulturministre gennem årene, og i hvert fald de seneste 25 år har han måttet høre folk fra kulturlivet spørge, om han da ikke kunne tænke sig at få Kulturministeriet.

At blive deres minister. Men først nu fik han jobbet tilbudt.

»Nietzsche siger, at kultur er alt«
»På et tidspunkt mødte jeg professor Billeskov Jansen, og da han hørte, jeg var ved at skrive en bog om Kaj Munk, sagde han: Ja, man vender altid tilbage til sine rødder«.

»Min egen definition af kultur er, når man gør mere end fornødent for at løse sin opgave. Ikke bare laver en stenøkse, men også dekorerer den. Ikke bare har en stenhule, men også laver malerier. Ikke bare er nomade, men også skaber fortællinger«Det er det, Per Stig Møller føler, han nu gør igen.

Ved siden af udenrigspolitikken har kulturen altid været en del af hans liv.

»Man kan ikke skrælle kulturen væk, for så er livet tomt. Hartvig Frisch har sagt, at kultur er uvaner, men jeg er uenig, for så gælder det også uvenner. Nietzsche siger, at kultur er alt, men så er det jo også intet. Min egen definition er, at kultur er, når man gør mere end fornødent for at løse sin opgave. Ikke bare laver en stenøkse, men også dekorerer den. Ikke bare har en stenhule, men også laver malerier. Ikke bare er nomade, men også skaber fortællinger«.

»Jeg kan kun skuffe«
Dine to forgængere har haft hver sin profil. Brian Mikkelsen brugte ministerposten i sin værdipolitik. Carina Christensen har sagt kultur til alle. Hvor sætter du dit aftryk?

»Vi er et lille sprogområde og et lille kulturpublikum, så vi er nødt til at kunne støtte og styrke det, som kan have varig værdi. Problemet er så at finde det, men det har vi alle mulige råd og styrelser til. Men hvis ikke vi gør noget for at opflaske det, der har varig værdi, er der ingen andre, der gør det«.

Du er nærmest blevet omklamret af sympatitilkendegivelser fra kunstnere og organisationer. Kan du andet end at skuffe dem?

»Nej, jeg kan kun skuffe dem. Det var også en af grundene til, at jeg overvejede det meget. Derfor går jeg til opgaven med stor ydmyghed. Jeg kan se alle de smukke ord og forventninger, men ingen kan jo indfri dem alle sammen. Jeg kan bare gøre mit bedste«.

Springsteen og Superliga

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Per Stig Møller er fuldstændig klar over, at der er sorte pletter på hans kulturelle landkort. Ikke mindst når det gælder den populære del af kulturen.

Jo, han kan huske, han på et tidspunkt var til en Springsteenkoncert, men ellers er det mere den klassiske afdeling, han er fortrolig med.

’X Factor’ og ’Paradise Hotel’ er lukket land, og sportens nye minister er heller ikke helt klar over, hvem topholdet i Superligaen er. Han gætter det i tredje forsøg.

Forfattergerning på hylden
Til gengæld er han ikke i tvivl om, at FCK er hans hold. Man er vel gammel KB’er.Da Per Stig Møller bliver spurgt, om han tror, der fremover bliver tid til at skrive flere bøger, kan han ikke lade være med at smile.

»Nej, i hvert fald ikke, før jeg er færdig med det her«.

Frem til det kommende valg kan han få nogenlunde lige så lang tid i stolen som Carina Christensen. I offentligheden har hun fået et image som profilløs, ja, nærmest holdningsløs.

Det afkræfter departementschef Karoline Prien Kjeldsen i sin afskedstale til den afgående minister.

»Vi har aldrig været i tvivl om, at der var både retning og prioritering allerede fra første dag«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce