Airbag. Den svenske opfindelse Hövding folder sig ud, når en cyklist falder. PR-foto.

Airbag. Den svenske opfindelse Hövding folder sig ud, når en cyklist falder. PR-foto.

Kultur

Verdens første cykelairbag vinder kæmpe designpris

Den danske designpris INDEX: Award er verdens største af slagsen.

Kultur

Vinderne af verdens største designpris, INDEX: Award, blev torsdag aften kåret i Københavns Opera foran 1.200 gæster fra 48 lande samt Kronprinsen og –prinsessen.

INDEX: Award gives for design, som forbedrer menneskers liv på den ene eller den anden måde. Altså er der ikke tale om design, der nødvendigvis skal være æstetisk eller smukt, men mere funktionelt og gavnligt, navnlig for mennesker som har mindre end andre.

Således vandt programmet ’See Better to Learn Better’, som er et gratis tilbud til mexicanske skolebørn om at få gratis briller, i kategorien ’Krop’

I nogle dele af Mexico har op til 60 % af skolebørnene brug for briller, og så mange som 11 % af børnene i landet lærer intet i skolen, simpelthen fordi de ikke kan se.

Præmien er på 500.000 euro.

Design med et formål INDEX: Award udgives i fem kategorier, der hver især repræsenterer et område, som berører mennesket hver dag: Krop, Hjem, Arbejde, Leg og Samfund.

Kategorierne dækker menneskers liv fra det helt konkrete til det bredt favnende. Og de projekter, som vinder, skal alle have en virkning. Design med et formål.

I kategorien ’Hjem’ vandt for eksempel en chilensk arkitekt, som har skabt en ny form for socialt boligbyggeri i Mexico, mens den svenske opfindelse ’Hövding’ er vinderen i kategorien ’Leg’.

Den usynlige airbag

’Hövding’ er en opfindelse, som skal afhjælpe et to store problemer for mennesker verden over: Kraniebrud. Og dårligt hår.

LÆS OGSÅ

I opfindelsens hjemland, Sverige, er det kun hver tredje, som kører med cykelhjelm, simpelthen fordi det ødelægger deres frisurer.

Derfor har man i broderlandet opfundet en ’usynlig airbag’, som skal sidde i cyklistens krave. Skulle uheldet være ude, folder ’Hövding’ sig ud og beskytter hovedet.

Så er kraniebrud ikke længere noget problem. Og det er dårligt hår heller ikke.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

For abonnenter

Annonce

Mest læste

 • Annonce

Annonce

Forsiden

  Kongressen i Washington dagen før Donald Trumps indsættelse som præsident
  Jakob Nielsen og­ Kristian Madsen­ skriver fra Washington, D.C.­


  Der er en anspændt stemning i Washington mindre end et døgn før indsættelsen.

  Trumps tilhængere indtog torsdag byen og flokkedes om Kongressen, hvor de fleste skulle hente deres billetter til indsættelsen. Flere købte merchandise og tog selfies foran den bygning, hvor den næste præsident sættes ind.

  Om aftenen deltog mange tusinde i den traditionelle koncert ved Lincoln Memorial efterfulgt af fyrværkeri. Imens brændte Trump-modstandere et andet sted en Make America Great Again-kasket af.

  USA er dybt splittet over landets nye præsident.

  Der ventes demonstrationer under fredagens indsættelse, som også ser ud til at blive ramt af regn. Ceremonien begynder klokken 17.30 dansk tid og bliver streamet live her på Politiken.dk

Annonce