Serviceløft. Ligesom supermarkederne skal bibliotekerne også til at holde længere åbent. Fra februar åbner Københavns Hovedbibliotek fra klokken 8 om morgenen.
Foto: THOMAS BORBERG

Serviceløft. Ligesom supermarkederne skal bibliotekerne også til at holde længere åbent. Fra februar åbner Københavns Hovedbibliotek fra klokken 8 om morgenen.

Kultur

København afprøver ubemandede biblioteker

Videoovervågning og elektroniske adgangskort kan blive en del af fremtidens biblioteksbesøg.

Kultur

Ligesom man efterhånden kan i supermarkedet købe hakket okse og en liter minimælk ud på aftenen, skal man også kunne hente lekture på biblioteket til sent.

Københavns biblioteker ønsker at udvide åbningstiderne, for erfaringer fra andre biblioteker rundt om i landet viser, at det kan øge brugen med op til 25 procent.

Men lange åbningstider koster dyrt - især i personaleudgifter.

Derfor vil Københavns Kommune nu afprøve forskellige metoder, der uden at give ekstra omkostninger, kan udvidde åbningstiderne på en række blblioteker i hovedstaden, så de holder åbent fra 9-21 dagligt.

Lån uden personale Henover foråret 2012 vil man derfor afprøve en række tiltag på 10-12 udvalgte biblioteker. Først og fremmest rokeres der rundt på personalets mødetider, så de kan dække et længere tidsspand.

LÆS ARTIKEL

For det andet - og mere kontroversielt - vil man afprøve ubemandede biblioteker, sådan brugerne udenfor den almindelige åbningstid kan aflevere og låne bøger, magasiner, musik og film uden, at der er personale til stede.

Men er det trygt for brugerne i en storby at gå på et ubemandet bibliotek?

Leder af Københavns Hovedbibliotek Jens Steen Andersen mener ikke, det er et problem.

Hærværk i Aalborg
Blandt landets omkring 50 biblioteker, der holder åbent uden bemanding, er det kun et enkelt i Aalborg, der har haft problemer med hærværk, påpeger han.

»Og jeg mener ikke, at der gælder særlige forhold for København med hensyn til ubemandede biblioteker«, siger Jens Steen Andersen.

En række foranstaltninger vil dog også blive sat i værk for at forhindre, at bibliotekerne kan udvikle sig til uautoriserede ungdomsklubber eller varmestuer.

De biblioteker, der skal med i forsøget, vil få opsat videoovervågning, elektroniske nøglekort samt eventuelt rullegitter og ændrede adgangsforhold.

Beregninger viser, at det er muligt at spare 125.000-180.000 per lokalbibliotek ved dagligt (mandag-lørdag) at lade biblioteket holde åbent ubemandet frem for bemandet blot én time.

Brugere skal være med til at bestemme

Det er endnu ikke fastlagt, hvilke biblioteker, der skal deltage i forsøget. Og hvordan de enkelte biblioteker i byen vil udvidde åbningstiden vil først blive klarlagt efter dialog med interessenter og borgere i de enkelte områder.

Forsøgene evalueres til juni 2012, hvor Kultur - og Fritidsudvalget vil tage stilling til, om de ubemandede biblioteker og udviddede åbningstider skal gøres permanente.

Allerede fra februar vil Københavns Hovedbibliotek begynde at holde åbent fra klokken 8 om morgenen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce