Kultur

Her er skoen, der kan redde verden

Arbejdet med at skabe bæredygtige sko er for alvor ved at komme i gang.

Kultur

Pete Lankford vrider en sejlersko fra hinanden og peger på syningen inden i skoen.

»Her kan man let skære med en kniv og skille skoen ad. Undersålen, der er lavet af 42 procent genbrugsgummi, kan genbruges 100 procent, og læderet og snørebåndene kan også genanvendes«, forklarer den amerikanske designer, der er kreativ chef for Timberland.

Han er stolt af sin nye sejlersko fra serien Earthkeepers, Timberlands forsøg på at skabe bæredygtigt fodtøj, men så tager han indersålen ud.

»Dette er den store synder i miljøregnskabet. Sålen er lavet af polyethylene og kan delvist genbruges, men vi skal snart finde et alternativ. Jeg ville ønske, at der fandtes et materiale, der både er holdbart, og som opløser sig selv, når det lander på lossepladsen«.

»Men inden det dukker op, må vi koncentrere os om at gøre det let at genbruge materialerne«.Flest ikke-nedbrydelige sko
Pete Lankford sidder i kantinen på Designskolen i Kolding, hvor han netop har forelæst for de studerende som led i et seminar om bæredygtige sko og arbejdet med at skabe fodtøj, der sætter færre grimme miljøfodspor, og som kan bære os ind i en grønnere tidsalder.

Hovedparten af de sko, vi bruger i dag, sviner betragteligt. De er fremstillet af oliebaserede plastikprodukter, som det kræver enorme ressourcer for at udvinde, transportere, forarbejde, designe, distribuere og senere skille os af med.

Faktisk består mange sko af ikke-nedbrydelige materialer og er dømt til et evigt, forurenende liv på lossepladser, når vi er færdige med at gå i dem.

Dertil kommer, at de voldsomme garvningsprocesser for læder forurener, og at den kraftige kromgarvning er mistænkt for at skabe allergi.

Tusind år gamle syninger
»Under Anden Verdenskrig kom en masse kunststoffer på markedet. Det var fiberglas, nylon, polyester, og industrien udviklede sig voldsomt«.

»Men der blev jo også lavet sko, inden vi fik adgang til kemi og kunststoffer. Da handlede det om traditioner, håndværk, bomuld, voks og andet, som var temmelig holdbart«.

Pete Lankford peger på syningerne på sine nye sejlersko.

Man har lavet syninger på denne måde i tusinder af år. Hvorfor? Fordi de holder. Det er design, der er svært at overgå, og det er absolut bæredygtigt»Man har lavet syninger på denne måde i tusinder af år. Hvorfor? Fordi de holder. Det er design, der er svært at overgå, og det er absolut bæredygtigt«.

Nike med eftertanke
Et andet af de skofirmaer, der pejler mod en grønnere fremtid, er sportsgiganten Nike.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her har en særlig designgruppe siden 2005 arbejdet med Considered-serien, og samtidig har virksomheden nedbragt sit miljøsvineri og gjort genbrug til et mantra.

Men Nike møder stadig økoskeptikere, når de nye produkter skal ud til forbrugerne.

»Det er svært at overbevise sælgere og butiksindehavere om, at forbrugerne faktisk tænker på miljøet. De tror, at de unge fodboldfans kun interesserer sig for Barcelona og fester. Vi oplever en større interesse hos lidt ældre forbrugere«.

»Nike er sponsor for Duke-universitetets basketballhold, og spillerne vil vide alt om skoene; hvad de er lavet af, om vi bruger børnearbejde, plus selvfølgelig om skoene kan hjælpe dem til at vinde turneringen«, fortæller Jane Savage, chef for bæredygtigt design hos Nike.

Considered-linjen begyndte i 2005 med en skindsko, der ikke lignede et typisk Nike-produkt. Den var syet og vævet sammen og lavet fra bunden i Thailand med materialer hentet maksimalt 250 km fra fabrikken, forklarer Jane Savage. Skoen kunne skilles helt ad og gummiet nemt genbruges.

Siden har Nike overført erfaringerne fra Considered til de almindelige sportssko, og nu laves blandet andet den populære Air Jordan-serie på bæredygtige præmisser.

Der er for mange sko
Seminaret i Kolding var en del af designskolens øgede fokus på bæredygtighed. En større gruppe elever har selv produceret grønne sko i samarbejde med Ecco, og de fik ny inspiration, da Galahad Clark gik på scenen.

Han er grundlægger af det lille stilskabende engelske firma Terra Plana og har et had-kærligheds-forhold til skoproduktion.

»Verden har brug for færre sko«, erklærede han og fulgte op med slaglinjer som »sko er dårlige for dig og for verden« og »jo mindre, vi har under fødderne, jo bedre«.

På trods af disse udtalelser elsker Galahad Clark faktisk sko (også højhælede) og anlægger med Terra Plana og søstermærket United Nude to forskellige vinkler på bæredygtighed.

Bedre end læder
Terra Plana følger de traditionelle økotanker med genbrug og monitering af leverandører, mens United Nude går i en helt anden retning med sko formstøbt af kunststof.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Jeg er i tvivl om, hvad der er mest bæredygtigt, når vi ser på hele skoens livscyklus. Så kan en sko af genbrugspolyester pludselig være mere bæredygtig end en sko af læder, der skal garves ved en proces, der sviner«.

Blandt Terra Planas fans er Dalai Lama, og mens Galahad Clark med sit krøllede hår og backpacker-halsklæde kan ligne en flipper, skal man ikke tage fejl. Han vil gerne sælge sko til verden, men de skal være i orden og grønne.

»Der er en god udvikling i gang, og det er faktisk de store skoproducenter, der fører an og har lavet aftaler omkring produktion af læder. Hvis vi små firmaer skulle leve op til de krav, de store stiller til sig selv, ville vi gå fallit«, siger han med et smil og sætter et sidste slagord på skærmen:

»Hvilket fodaftryk vil du efterlade?«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce