Velbekomme. Der serveres i snit mere end et kilo kalkun i dag per amerikaner. Derudover kommer et væld af andre retter.
Foto: Matthew Mead/AP

Velbekomme. Der serveres i snit mere end et kilo kalkun i dag per amerikaner. Derudover kommer et væld af andre retter.

Kultur

Thanksgiving: Så meget går USA amok i mad i dag

USA’s næstvigtigste højtid handler om taknemmelighed – og kalkun, sovs og kage.

Kultur

Mad, mad, taknemmelighed og mere mad. Traditionerne for amerikansk thanksgiving er en kaloriefest, som får dansk jul til at ligne en slankekur.

Når amerikanere fejrer den kødfyldte højtid, mødes de med familien og hygger sig foran fjernsynet med amerikanske football-kampe og varehuskæden Macy’s årlige kæmpeoptog i New York.

Men for mange er thanksgiving også en heldagsmiddag, som ofte er med et erklæret mål om overspisning.

Et kilo kalkun per amerikaner Den mest gennemgående tradition for thanksgiving er, at der er en stor, fed kalkun på bordet med masser af tranebærsovs til at hjælpe fuglen med at glide ned.

Sidste år blev svimlende 46 millioner kalkuner serveret i USA på den fjerde torsdag i november. En bedrift, der svarer til omtrent 334 millioner kilo kalkun, oplyser de amerikanske kalkunopdrætteres brancheforening.

Hvis der bliver spist op, har nationens 315 millioner indbyggere – spædbarn som olding – med andre ord spist over et kilo kalkun hver i aften. Der er dog tradition mange steder for at bruge rester til sandwiches dagen derpå.

Den amerikanske præsident brugte højtiden til at sende en tanke til Sandys ofre. Kilde: AP/Politiken.tv

Læg dertil, at mange amerikanere fylder kalkunen med brød, nødder, smør, bacon, frugt og grøntsager. Det er desuden blevet mere og mere populært at friturestege fuglen, hvilket kræver en yderst velvoksen fritøse.

Og så er der alt det andet mad ud over kalkun, som nationen inhalerer i dag. Da denne korrespondent blev inviteret til thanksgiving af en ven i det californiske vindistrikt Napa, lød beskeden:

»Vi har to kalkuner, en skinke og tre enorme stykker kød, som vi tilbereder i underjordisk ovn. Plus dusinvis af andre retter som tilbehør«.

Søde kartofler med skumfiduser
Blandt de mange andre retter, som omtales her, findes en anden vedholdende thanksgiving-tradition: De særlige søde kartofler, som har enorm popularitet i USA, og på dansk kaldes batater.

Blandt mange amerikanske familier er det en tradition at tilberede bataterne med sukkersøde skumfiduser – marshmellows – smeltet henover.

Desuden er fedt majsbrød, sødmælksbaseret kartoffelmos og græskartærte blandt de mest anvendte gengangere.

Lyder det voldsomt? Det er det også – selv for garvede amerikanske thanksgivinggæster. Et af de mest kendte motiver fra de traditionsrige middage er fotos af hele familier, der er faldet i søvn i sofaerne efter maden.

En udbredt myte er, at dette skyldes en særlig søvndyssende aminosyre i kalkunkødet kaldet tryptophan. Forskere har tilbagevist den forklaring. Den kollektive søvnighed efter middagen skyldes overspisning og udmattelse, mener videnskaben.

De fleste har masser af tid til at sove middagen ud af kroppen. Selve thanksgiving er en national fridag, og mange har desuden fri dagen derpå. En dag, som kaldes ’Sorte Fredag’, fordi julesalget formelt begynder.

Thanksgiving er en gammel høstfest

Mange af retterne, som er beskrevet her, er sjældne på danske middagsborde. Det kan finde sin forklaring i, at maden til thanksgiving bevidst er udvalgt, sådan at flertallet af de bærende ingredienser kommer fra de amerikanske kontinenter.

Ifølge traditionen blev retter som disse serveret af indianere for de første europæiske pilgrimme under en høstfest i 1621. En historie, som senere i store træk er blevet afskrevet som en myte.

LÆS OGSÅ

Sandt er det imidlertid, at amerikanere har vist religiøs og sekulær taknemmelighed ved høstfester i århundreder. Amerikanerne anser i dag thanksgiving for årets næstvigtigste højtid, kun overgået af julen.

Thanksgiving har formelt været en national helligdag i USA, siden præsident Abraham Lincoln indskrev den som sådan i 1863. Få år efter begyndte den også at blive højtideligholdt i Canada efter amerikansk inspiration.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce