Sgu! De sproglærde angiver flere grunde til at slette 'sgu' som bandeord. Blandt andet, at ordet ikke længere står alene som udråbsord. De færreste råber det således højt, når de slår sig, lyder argumentet.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Sgu! De sproglærde angiver flere grunde til at slette 'sgu' som bandeord. Blandt andet, at ordet ikke længere står alene som udråbsord. De færreste råber det således højt, når de slår sig, lyder argumentet.

Kultur

Nu er 'sgu' ikke længere et bandeord

Sprogforskere gør ordet stuerent.

Kultur

Eder og forbandelser kan med tiden blive stuerene. Det er tidligere sket for ordet 'skam'. Nu er det ordet 'sgu', der lukkes ind i varmen ude fra bandeordenes tvivlsomme selskab.

I trebinds-værket 'Grammatik over det Danske Sprog', der udkommer onsdag, tørrer professor Lars Heltoft og professor og tidligere formand for Dansk Sprognævn Erik Hansen nemlig sølet af den gamle ed og putter det i den nyopfundne sprogkasse 'dialogpartikler'.

Ordet har fået en anden betydning »Der er flere årsager til ordets mere officielle nye betydning«, siger Lars Heltoft til Kristeligt Dagblad.

Dels har ordet for de færreste mennesker i dag samme betydning som tidligere, nemlig en sammentrækning af 'så Gud' eller den helt lange 'så Gud hjælpe mig'. Dels bruges ordet også på en helt anden måde.

»I dag kan sgu dårligt stå alene som udråbs- eller bandeord. De færreste råber det højt, når de slår sig. Og man bruger i langt højere grad ordet som et småord på linje med 'jo' eller 'skam'«, siger Lars Heltoft og fortsætter:

»Man ved, at ordet 'skam' kommer oprindeligt af et bandeord for Fanden, 'skammen tage dig', sagde man. Men ordet er dødt som ed, og præcis det samme sker nu med 'sgu'. Der er ikke for 25 øre ed tilbage i det udtryk«.

Ordet kan stadig irritere

Han mener dog ikke, at 'sgu' er blevet et helt fredeligt ord.

»Det er stadig irriterende at høre ordet sgu, fordi det betyder, at man insisterer på sit synspunkt. Det kan antyde en vis krigeriskhed. Men ordet kan meget vel få helt samme forløb som 'skam', så erindringen om, at det engang var en ed, helt forsvinder«, siger Lars Heltoft.

Han har sammen med Erik Hansen givet en hel del tidligere forsømte småord opmærksomhed og tildelt dem deres egne fem grammatiske underkategorier i det nye værk.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce