Uma. Her ses et eksempel på Tarantinos leg med kung fu-film - Uma Thurman som hovedrolleindehaveren i 'Kill Bill'-filmene.  Tarantinos nyeste film, 'The Hateful Eight', slutter cirklen ved at være 'Reservoir Dogs' i cowboytøj. Desværre er den nye film lige så selvsmagende flommet som debuten var stram, sulten og fedtfri.
Foto: fra filmen

Uma. Her ses et eksempel på Tarantinos leg med kung fu-film - Uma Thurman som hovedrolleindehaveren i 'Kill Bill'-filmene. Tarantinos nyeste film, 'The Hateful Eight', slutter cirklen ved at være 'Reservoir Dogs' i cowboytøj. Desværre er den nye film lige så selvsmagende flommet som debuten var stram, sulten og fedtfri.

Fra kung-fu til grindhouse - Tarantinos bagkatalog er en hyldest til genrefilmen

Tarantino har lavet otte film, alle i mere eller mindre rent definerede genrer. Kim Skotte giver et overblik.

Kultur

Quentin Tarantino har fra første færd svoret sin trofasthed overfor genrefilmen ved at hylde den.

Tarantino inkarnerede mere end nogen anden instruktør det nye postmoderne ideal. I stedet for selv at dyrke det originale, har han hyldet det ved at lave sine egne fortolkninger.

Til gengæld viser han gang på gang, at netop den kulørte genrefilm er det bundløse kar, man kan fylde med retorik, dialog og skæbnesvangre ud- og indfald. I nu otte mere eller mindre rent definerede genrer.

1. Reservoir Dogs (Håndlangerne),1992

Tarantino bragede igennem med sit helt eget suverænt stilsikre bud på gangsterfilmen koloreret med noir. Efter et mislykket kup kommer gangstere i et indbyrdes opgør. Så skæbnesvangert som en græsk tragedie, så blodigt som et slagtehus og cool som bare fanden.

2. Pulp Fiction, 1994

Pulp Fiction er stadig Tarantinos mest originale bidrag til filmkunsten. Titlens 'Pulp Fiction' er den amerikanske betegnelse for kiosklitteratur af den slags, der rummer mere utilsløret vold og uforblommet sex end den 'pæne' litteratur.

Så Tarantino placerede fatale skønheder, psykopater og skødesløse lejemordere i en elegant cirkelsluttet komposition med et enkelt budskab: Uanset hvad der sker, ender du før eller siden på røven.

3. Jackie Brown, 1997

I kølvandet på ungdomsoprør, borgerrettigheder og sorte pantere med black power blev der lavet lavbudgetfilm, hvor de sorte fik de magtfulde hovedroller, der normalt var gået til hvide.

Som f.eks. filmene om den sorte action-helt Shaft. Eller Foxy Brown. Spillet af Pam Grier, der genopstod i al sin funky magt og vælde som Tarantinos heltinde Jackie Brown i den skønne film af samme navn.

4. Kill Bill 1 & 2, 2003 & 2004

Kung-fu film som 'Dragens knytnæve' og japansk anime var baggrunden for Tarantinos episke kampsportsdrama med Uma Thurman som heltinden.

Men blandet godt op med vesterlandsk ildkraft og støvlehæl. En slags moderne western som i 'Kill Bill 2' overtog scenen og varmede godt og grundigt op til de seneste års ægte spaghetti med blodsovs.

ANMELDELSE AF FØRSTE FILM:

ANMELDELSE AF ANDEN FILM:

5. Death Proof, 2007

Grindhouse-genren var blodige og billige film, som i 1960'erne og de tidlige 70'ere blev vist som dobbeltprogrammer i amerikanske biografer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Filmens svar på pulp fiction. Tarantino og Robert Rodriquez hyldede genren med 'dobbeltprogrammet' Grindhouse. Men deres snuskede siamesiske filmtvilling floppede og blev delt i to. Tarantinos 'Death Proof' handler om nogle ret vilde piger efterstræbt af den slemme Stuntman Mike (Kurt Russell). Tarantino selv spillede bartender med svaghed for grøn 'sjartruuuse', men filmen er hans tyndeste kop te.

LÆS ANMELDELSE:

6. Inglourious Basterds, 2009

Foto: FRANCOIS DUHAMEL

Krigsfilmen som absurd komedie. Det oplagte forbillede 'Undskyld, vi flygter' fra 1966 med Bourvil og Louis de Funes blandet op med hårdkogt fjollede krigsfilm som 'Kelly's Helte' fra 1970.

Pænt fjumset film med en glimt i øjet og en ønskedrøm om jødisk hævn over Hitler. Men det mest originale og bedste indslag er den lange indledningsmonolog leveret af Christoph Waltz som SS oberst Hans Landa.

LÆS ANMELDELSE:

7. Django Unchained, 2012

Foto: Andrew Cooper

At forvandle Franco Neros spaghettiwestern-revolvermand Django til en sort helt og undsluppen slave spillet af Jamie Foxx er et rent blaxploitation-træk.

Tarantino er som sædvanlig respektløs og genreblæret, men fortæller faktisk en stærk historie og ser ud til at mene noget aktuelt om USAs belastede slavefortid. Hvilket han så også - suk - fik hug for. Sorte, jøder og kvinder. Hårdkogte Tarantino er da bare en blød skumfidus på de undertryktes side. Eller noget i den retning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

8. The Hateful Eight, 2016

Foto: Andrew Cooper/AP

Fra klassisk western intro a la John Ford til rendyrket Sergio Leone tilsat Tarantinos tro på det aldrig hvilende snakketøj.

Ny westernkulisse i 70MM, men stil og indhold er Tarantino som man kender ham. Man forventer hele tiden, at Samuel L. Jackson skal udbryde 'I'm a member og Bet365", men istedet snakker han diabolsk velformuleret om forholdet mellem sorte og hvide i blodrød westernbelysning. Filmen er flot sat op til det showdown, der selvfølgelig må komme og omsider gør det, men er også alt for snakkesalig.

For at slutte cirklen: 'Reservoir Dogs' nu i cowboytøj, men lige så selvsmagende flommet som debuten var stram, sulten og fedtfri.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce