Popstjernen Beyoncé omgiver sig med feministiske symboler. Her er hun klædt ud som ikonet Rosie the Riveter, der blev et symbol, da kvinderne indtog de traditionelle mandejobs i USA.

Popstjernen Beyoncé omgiver sig med feministiske symboler. Her er hun klædt ud som ikonet Rosie the Riveter, der blev et symbol, da kvinderne indtog de traditionelle mandejobs i USA.

Kultur

Feminismen er gået fra at være fodformet protestkultur til popkultur

En ny bog går kritisk til nutidens glossy, sexede og pengeglade feminisme, sådan som vi ser popstjerner og Hollywood-folk profilerer sig på den. Men er det et problem eller snarere et fremskridt, når feminismen kommer så bredt ud?

Kultur
FOR ABONNENTER

For nylig fandt jeg en hagesmæk fra min barndom i en flyttekasse. Den var sart rosa, helt forvasket, med gamle, indtørrede babymospletter. Hen over brystet stod teksten: ’Liberated Woman’ – og dermed årsagen til at den er blevet gemt alle disse år. Jeg tog straks et billede af den og smed den på Instagram til udbredt jubel fra mine følgere. Dagens feministiske aktion var fuldført, det tog kun fem minutter og krævede en absolut minimumsindsats fra min side.

På mange måder er det jo en meget hul form for feministisk tilkendegivelse. Hvor tidligere generationer af feminister arrangerede demoer og pressede politikerne, lavede græsrodsarbejde og socialt arbejde, så er det, som om nutidens feminister ofte siger, at vi er feminister, uden sådan egentlig at handle særlig meget på det. Det er mest noget med ’you go girl’-tweets og en ’feminist as fuck’-halskæde om halsen og så måske en klumme i ny og næ.

Hagesmækken var hjembragt fra en rejse til USA, og den har vandret fra pigebarn til pigebarn i min familie. I dag er den slags feminist-halløj helt normalt og at finde overalt. Det seneste år har jeg personligt investeret i trusser med ordet ’feminist’ trykt hen over røven til 25 dollars. Jeg har fået en feminist-broche, jeg drikker kaffe af en feminist-kop, og på mit køkkenbord ligger endda en voksdug med feministiske slogans.

Der sker altså både noget nyt med feminismens udtryksformer i en internettid og noget med en produktliggørelsen af den. Endelig sker der en hel del med de mange kendisser, der udtaler i interview, at de er feminister.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce