Mindeord. Mads Holger, forfatter, debattør og tidligere folketingskandidat, er død.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Mindeord. Mads Holger, forfatter, debattør og tidligere folketingskandidat, er død.

Kultur

Den sidste romantiker delte altid sine taxaboner

Mindeord: Københavnerfigur, mediedarling, levemand, debattør og forfatter Mads Holger er død, 38 år gammel. Ditte Giese skriver mindeord om sin gamle ven.

Kultur
FOR ABONNENTER

Mads Holger ville forvente en statsmandsbegravelse. Intet mindre. Hvis han kunne vælge, skulle det foregå på Kongens Nytorv (uden metrobyggeri!) under en opførelse af ’Svanesøen’ med champagne i krystalglas og smukke kvinder i lange balkjoler. Mads Holger var den sidste romantiker.

Han elskede det svulstige, det ornamenterede og det smukke i livet. Han elskede ’gamle dage’. Faktisk var det det største kompliment, Mads Holger kunne give noget: at det var ligesom i gamle dage. Han drømte om at være Ivanhoe, afgøre uoverensstemmelser med noble fægtedueller og at køre i guldkaret. På den måde var han uden for tid og sted. En arbejderklassedreng fra Nørrebro med fine fornemmelser, vid og gode manerer.

Vi plejede at sige, at vi var barndomskærester, ungdomsvenner og voksenfjender. Det sidste skal forstås på den måde, at vi sad på hver sin avis og i hver sin ende af det politiske spektrum. Faktisk indgik vi en slags våbenhvile om ikke at angribe hinanden i vores aviser, men det var alligevel sjovt at drille og diskutere. Måske er han min mest berømte ven. Allerede i folkeskolen var han berømt på hele Østerbro og i Indre By. Han var ligesom lidt større end alle os andre små idioter. Han drømte stort. Skulle giftes med en prinsesse, helst hende Madeleine fra Sverige, erobre verden, være godsejer eller gøre noget andet vildt.

Der var altid damer omkring ham. Generationer af københavnske kvinder har foræret ham deres hjerter, prøvet at omvende ham, gøre ham til deres og redde ham. Fra hvad? Fra alle hans mærkeligheder. Som at han ikke kunne lide at spise mad. Eller at han havde svært ved at slå sig ned med en kvinde og derfor i mange år levede med en slags harem omkring sig. Men Mads Holger ville ikke reddes, dertil var han alt for stærk og for stædig. En usædvanlig personlighed, der indtog rummet. Berømt og berygtet. Mads Holger kom gratis ind på alle de smarte natklubber i København allerede fra sine unge år. Til gengæld måtte vi, der fik lov at komme med, tage barregningen. Det virkede fair, for vi var i godt selskab med en elskelig flanør.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce