De kan den begge to, kunsten at tegne, hvad der ikke står i teksten. Cato Thau-Jensen har aldrig været bedre end i 'Nivemaskinen', og Anna Jacobina Jacobsen er en ung mester i stemninger.

De kan den begge to, kunsten at tegne, hvad der ikke står i teksten. Cato Thau-Jensen har aldrig været bedre end i 'Nivemaskinen', og Anna Jacobina Jacobsen er en ung mester i stemninger.

Kultur

Her er to formidable danske billedbøger, du bør læse. Så.

'Nivemaskinen' og 'En pige med pigsko' er eksempler på sofistikerede børnebøger.

Kultur
FOR ABONNENTER

Sidste år var jeg i New Zealand. Jeg besøgte flere biblioteker, og de fleste steder havde de en hylde med »sophisticated picture books«. Det var sådan nogle som ’Villy vilddyr’ af Maurice Sendak eller australske Shaun Tans bøger. Mon ikke de fleste danske billedbøger ville havne på den hylde, hvis de blev oversat? Her kommer i hvert fald to af slagsen. Og jeg tænker: Sikke et overskud vi har her i landet. Ikke kun af store tegnere og gode fortællere, men også på den konto, der handler om, hvad vi fortæller vores børn, og måden, det sker på i ord og billede. Alvorligt og ligeværdigt.

Nu træder tegner Cato Thau-Jensen for alvor i karakter. Det har han været på vej til før, men det har ofte virket, som om han ikke gav sig selv fuldt ud. At der var mere. Måske er det Anita Krumbachs historie, der har gjort udslaget denne gang. Eller måske er det, fordi tegneren har været på ARoS i Aarhus, hvor han bor, og set den sene JF Willumsens bjerglandskaber. De er i hvert fald med i ’Nivemaskinen’, der er sparsom i tekst, men overvældende i hensigt. Og aldrig har det lille ord »så« virket mere forløsende end her.

I ’Nivemaskinen’ optræder tre personer foruden de voldsomme bjerge og det uendelige landskab. I et lille hus med brænde stablet op udenfor bor Lille, Store og »jeg«. På bogens bagside står, at de er ulve. Ordene følger Lille og »jeg«, som passivt venter på at blive ofre for Stores luner. De sidder i køkkenet, og så kommer vreden. Lige indtil den dag, hvor »jeg« beslutter at bygge en nivemaskine, som kan svare igen. Og det gør den.

Store bliver nevet og kastet op i luften mod bjergtoppene. »Jeg« bygger maskinen om til en lille vogn. Nu kører Lille og »jeg« en tur ud over sletterne Og historien slutter: »Vi siger ikke noget. Så«.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce