Arkitektskolen i Aarhus har ikke haft optimale fysiske rammer i sine første 50 år, men den har sat aftryk vidt omkring.
Foto: Carsten Andreasen

Arkitektskolen i Aarhus har ikke haft optimale fysiske rammer i sine første 50 år, men den har sat aftryk vidt omkring.

Kultur

Aarhus får ny arkitektskole – den gamle har løftet byen gennem 50 år

I dag afsløres arkitekterne bag Aarhus’ nye arkitektskole. Byen fik sin egen skole i 60’erne, og det har hjulpet ny arkitektur på vej i hele Jylland, vurderer kilder i miljøet.

Kultur
FOR ABONNENTER

Når Aarhus har så mange af landets fremmeste tegnestuer, og når Aarhus er en af de byer i Europa, der har flest arkitekter per indbygger, kan man lede efter en forklaring i Nørreport i Aarhus. Her i en fredet lyserød bygning med brosten og bindingsværk i baggårdsmiljøet bor Arkitektskolen Aarhus.

Og her har den boet, siden den blev åbnet som jysk modsvar til uddannelsen i København for over 50 år siden og flyttede ind på det, man dengang opfattede som en midlertidig adresse. Skolen har ligget der siden, om end med en knopskydning til så mange andre adresser i byen, at både studerende og lærere ser frem til det nye skolebyggeri, som en arkitektkonkurrence i dag vil afsløre.

Men trods ni adresser og trange værksteder har Arkitektskolen Aarhus formået at sætte spor. Over 5.000 færdiguddannede arkitekter er gået ud ad de gamle træporte og ud i det aarhusianske, og så mange af dem har åbnet tegnestue i byen udenfor, at stadsarkitekt Stephen Willacy stolt taler om et Aarhus med en »usædvanlig stor og dygtig arkitektklynge«.

»Vi er meget heldigt stillet med antal af kvalificerede tegnestuer i forhold til byens størrelse«, siger han og opremser »tegnestuer på verdensklasseniveau« med arkitekter, der springer fra den ene prisvindende tegnestue for at åbne en anden og lige så succesfuld. Fra C. F. Møller, Kjær & Richter og Friis &Moltke til »gulddrengene i Arkitema«, som han siger, inden opremsningen fortsætter med 3xN, Schmidt Hammer Lassen, Cubo, Cebra, Aart og landskabsarkitekter som Schønherr og Kristine Jensen.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce