Åsne Seierstad blev vildledt: Og så måtte hun skrive bogen 'To søstre' helt om, da sandheden kom frem

To søstre på 16 og 19 år drog uden varsel fra Norge til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Deres somalisknorske familie gik i chok. Men hvad drev dem i armene på ekstremisterne? I sin prisbelønnede bog’To søstre’, som udkommer på dansk i næste uge, forsøger Åsne Seierstad at finde svar. Og bliver både vildledt og klogere undervejs.

FOR ABONNENTER

Vi er i 2014. Journalisten og forfatteren Åsne Seierstad forbereder sig. Hun gør sig klar til at kunne tage af sted, når det afgørende øjeblik nærmer sig. Når tiden er inde, vil hun, om alt går vel, stå et sted ved grænsen mellem Tyrkiet og Syrien for at se en somalisknorsk far blive lykkelig.

Åsne Seierstad venter på øjeblikket, hvor faderen, Sadiq Juma, bliver genforenet med sine to døtre, som i måneder har opholdt sig hos Islamisk Stat i byen Raqqa.

Måned efter måned har hun gjort sig klar. Hun har interviewet familien og alle, der har været i kontakt med Ayan og Leila, som pigerne på 19 og 16 år hedder. På dette tidspunkt tænker hun, at det nu bare drejer sig om at få et langt og dybtgående interview med pigerne, når de er sluppet ud af Syrien, og når hun får skrevet dette kapitel færdig, vil hendes arbejde være slut.

Hun vil have sin bog klar om de to søstre, der chokerede alle i Norge ved uden varsel at forlade Oslo-forstaden Bærum og kaste sig i armene på Islamisk Stat.

Hvordan søstrene vil vende tilbage, kan hun ikke vide. Forberedelserne foregår på den syriske side af grænsen. Redningsaktionen er sat i værk af Sadiq gennem kontakter, der mod betaling arbejder på begge sider af grænsen.

Det sandsynlige kan se sådan her ud: Sadiq bliver på et tidspunkt ringet op på sin mobiltelefon, hvor en mand på arabisk fortæller, at en bil er på vej mod grænsen med pigerne. Derefter vil der løbende komme informationer om, hvordan det går, når de møder diverse kontrolposter. Og til sidst vil det ske. Til sidst vil der på en af områdets støvede veje dukke en bil op, som har bragt Ayan og Leila tilbage til friheden og en lykkelig far.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce