Havet er en tæt flade af lys og på en stille dag så skinnende, at det synes at være sin egen lyskilde.

Havet er en tæt flade af lys og på en stille dag så skinnende, at det synes at være sin egen lyskilde.

To mand i en gummibåd møder det største kødædende dyr, der nogensinde har eksisteret på jorden

Glem Tyrannosaurus rex. Kaskelothvalen er både tungere og længere og så kan den dykke ned på 3 kilometers dybde. Den norske idehistoriker og forfatter Morten A. Strøksnes har skrevet en essayistisk fortælling om om det fantastiske liv, som udspiller sig under havets overflade, og som stadig er fuld af uopdagede pletter og anslået 8 millioner flercellede organismer som videnskaben endnu ikke har beskrevet. Her er et bearbejdet uddrag fra ’Havbog’ som har taget Norge med storm.

FOR ABONNENTER

Tre en halv milliard år skulle der gå fra det første primitive liv udviklede sig i havet, til Hugo Aasjord ringede til mig en sen lørdag aften i juli, mens jeg befandt mig midt i et festligt middagsselskab i Oslos centrum.

»Har du set vejrudsigten for næste uge?«, spurgte han.

Vi havde ventet længe på en særlig type vejr. Ikke sol eller varme, ikke engang tørvejr. Det vi havde brug for, var  mindst mulig vind i havområdet mellem Bodø og Lofoten, nærmere bestemt Vestfjorden. Hvis man har brug for vindstille vejr på Vestfjorden, bør man ikke have travlt. I flere uger havde jeg holdt øje med vejrudsigten. Der blev meldt kuling eller frisk vind, aldrig næsten stille eller stille. Til sidst glemte jeg næsten at følge med og faldt ind i Oslos sløve ferierytme af varme dage og milde nætter.

Da jeg nu hørte Hugos stemme, ham der hader telefoner og kun ringer for at overbringe vigtige beskeder, vidste jeg, at vi endelig havde fået den rigtige langtidsprognose.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce