Helle Thorning-Schmidt ville gerne have en dansk kvinde med feministiske holdninger til at male sit portræt. Valget faldt på Ditte Ejlerskov.
Foto: Ditte Ejlerskov

Helle Thorning-Schmidt ville gerne have en dansk kvinde med feministiske holdninger til at male sit portræt. Valget faldt på Ditte Ejlerskov.

Kultur

3 hjerter: Thorning-Schmidts portræt er som en månelanding midt i patriarkatet

Uden at være hverken stærkt eller godt er Ditte Ejlerskovs portræt af forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt dog skildring af et menneske med en stærk holdning.

Kultur
FOR ABONNENTER

Der er masser af mænd i Folketingets Vandrehal, mandlige statsministre, den ene efter den anden, i olie eller i marmor. Nu får de mange stolte mænd langt om længe selskab af en kvinde, den første kvindelige statsminister i danmarkshistorien.

I går blev Ditte Ejlerskovs portræt af fhv. statsminister Helle Thorning-Schmidt afsløret på Christiansborg. ’En månelanding i patriarkatet’ kaldte den 34-årige kunstner det miljø, som hendes bestillingsopgave er faldet ind i. I denne opgave hun har ønsket at portrættere en holdning snarere end en person.

Af portrætter kræver man gerne, at de skal ligne. Men ligheden her er kun tilstrækkelig, ikke ligefrem rammende, og der er meget lidt farvekraft i maleriet. Det udstråler en trodsig stolthed, og det er ingen tilfældighed. Men man kan godt at se, at det er malet af en, der ikke er vant til at male portrætter.

Der gik da også et par lange sekunder, efter at Folketingets formand Pia Kjærsgaard havde afsluttet sin tale, og portrættet blev åbenbaret for de mange gæster. Og først da blev der klappet. Det, man kunne se, lignede langtfra et typisk politikerportræt. Men det var heller ikke meningen.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce