Skam. Fra venstre mod højre er det Chris, Eva, Sana, Vilde og Noora.
Foto: PR-foto

Skam. Fra venstre mod højre er det Chris, Eva, Sana, Vilde og Noora.

Kultur

Ugens ord: Hvis din teenager kalder dig 'Drittsekk', er det ingen ros

Men du kan til gengæld glæde dig over, at den norske tv-succes ’Skam’ har udvidet unges kendskab til norsk sprog.

Kultur
FOR ABONNENTER

Den norske serie ’Skam’ har taget Danmark med storm, og for et par uger siden begyndte serien igen at rulle over de norske og danske tv-skærme, da fjerde sæson blev skudt i gang. Nu har Aveny-T med teaterchef Jon Stephensen fået rettighederne til alle 4 sæsoner af ’Skam’ , og den første sæson af serien bliver til et teaterstykke med danske skuespillere til september.

Serien har uden tvivl udvidet unges kendskab til norsk sprog, der sandsynligvis også er blevet mere cool blandt danske unge end tidligere. Et af de udtryk, ’Skam’ forbindes mest med, er dritt i forskellige varianter.

Dritt i sig selv kan oversættes med lort, og i en undersøgelse af, hvilke udtryk ’Skam’-fans bruger fra serien, kom udtrykkene drittsekk, dritkul og dritt ind på en top-10 over de mest anvendte udtryk blandt danske ’Skam’-seere i fangruppen Kosegruppa DK på Facebook. Dritt, dvs. lort, blev brugt af 19 procent af deltagerne i undersøgelsen, dritkul, dvs. skidecool eller skidefedt, af 29 procent af seerne, og drittsekk af hele 39 procent af seriens fans, hvilket indbragte det en tredjeplads over de mest anvendte ord fra ’Skam’.

Drittsekk er altså blevet et populært ord i dansk blandt ’Skam’-seere, og der kan købes T-shirts og krus og alverdens merchandise med drittsekk skrevet på.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce