Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)
Kultur

Forkortelserne lever i teenageland - er du 'E9'?

I gamle dage, da sociale medier opstod, florerede forkortelser overalt. Et såkaldt sms- eller chat-sprog. Men tilsyneladende er de på retur selv på Twitter, der jo kun tillader 140 tegn per besked. Var det virkelig kun en midlertidig grille?

Kultur
FOR ABONNENTER

Dansk Sprognævn har netop udgivet en publikation med titlen ’Sprogbrug i de nye medier’, og en af artiklerne handler om forkortelser i nye medier. I 00’erne smed man angiveligt om sig med forkortelser som f.eks. ’lol’ og ’2tal’ (forkortelse for hhv. ’laughing out loud’ og ’total’), når man chattede, sms’ede eller skrev på Facebook. Dette afstedkom, at man dengang sågar udgav papirordbøger, der skulle hjælpe med at afkode disse særlige forkortelser, og der blev talt om et decideret ’sms-sprog’ eller ’chat-sprog’. En af årsagerne til, at dette særlige forkortede ’sprog’ opstod, var begrænsningerne på, hvor mange tegn man kunne skrive i sms’er, og det blev derfor et økonomisk spørgsmål også. Men forkortelserne havde også den effekt, at det delte folk op i indviede og uindviede, de, der forstod forkortelserne, og de, der ikke gjorde.

Forfatteren til artiklen om forkortelserne i de nye medier, Eva Skafte Jensen fra Sprognævnet, har undersøgt forkortelser på Twitter, eftersom der stadig er tegnbegrænsninger her i modsætning til i andre nye medier såsom sms og Facebook, hvor man kan skrive så langt, man vil. Forskerens antagelse var, at der ville være fyldt med forkortelser på Twitter – det var der bare ikke. Undersøgelsesresultatet er hun ikke alene med: Flere sprogforskere har de senere år skuffet måttet konstatere, at alle de sjove, kreative forkortelser, man kunne bade i, da de nye medier stadig var unge, er på retur eller ikkeeksisterende. Så var det bare det? Var det en grille, en døgnflue, som er blevet håbløst umoderne?

Ikke hvis man konsulterer teenagerne. Jeg har i et halvt år fulgt teenagere på Facebook i et hemmeligt forum kun for denne aldersgruppe. Af uransagelige årsager har de lukket mig ind trods de grånende lokker på profilbilledet. Heldigvis. Ellers ville vi jo ikke opdage, at der bruges masser af forkortelser blandt disse unge mennesker. Og det er stadig ikke nemt at være uindviet, når man skal prøve at forstå, hvad deres forkortelser betyder. F.eks. gik der lang tid, før det gik op for mig, hvad ’e9’ kunne betyde. ’Enig’, selvfølgelig! Og hvad betød det mon, når alle skrev ’B’ efter hinanden?

Lykkeligvis var denne forkortelse så tilpas indforstået, at nye medlemmer af facebookgruppen spurgte, hvad den betød: ’Bump’, en forkortelse for ’Bring up my post’, som altså skal tjene til at få det postede til at komme højt op på siden, fordi mange har kommenteret opslaget. Hvad ’idgaf’ betyder, måtte jeg google mig til: ’I don’t give a fuck’. Det samme med ’lel’, som jeg fandt ud af er en variation af ’lol’, der betyder det samme, men som bruges, for at man kan skille sig ud. PDOB har jeg stadig til gode at finde ud af hvad betyder, så hvis du har en teenager, der vil afsløre betydningen, er jeg lutter øren.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce