Skrydstrupkvinden, der levede år 1300-1200 før vores tidsregning, er den anden ’danske’ bronzealderkvinde, der viser sig at være immigrant. Hun har været i den giftemodne alder, da hun ankom.
Foto: Roberto Fortuna, Kira Ursem, Henrik Schilling/Nationalmuseet

Skrydstrupkvinden, der levede år 1300-1200 før vores tidsregning, er den anden ’danske’ bronzealderkvinde, der viser sig at være immigrant. Hun har været i den giftemodne alder, da hun ankom.

Kultur

Opsigtsvækkende nyt om Skrydstrupkvinden: Hemmeligheden sad i kindtænderne

Professor Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet har netop fået publiceret sine opsigtvækkende resultater om Skrydstrupkvinden. Pigen var blot 13-14 år, da hun kom til det, vi i dag kender som Danmark. Og hun kom langvejsfra.

Kultur
FOR ABONNENTER

Et nationalt klenodie. Det er sådan, Skrydstrupkvinden er blevet omtalt, og sådan, den unge bronzealderkvinde er blevet dyrket, siden dengang hun i 1935 blev fundet i en dansk gravhøj klos op ad en hvidkalket stråtækt bondegård. Som nationalt klenodie hørte hun hjemme på Nationalmuseet i København, og den unge guldbesmykkede kvinde i den fine ulddragt blev derfor fragtet til det store museum i København.

Men egentlig var Skrydstrupkvinden mere international end national. Hun stammede slet ikke fra det nuværende Danmark, som man allerede fik et indblik i, da DR viste tv-serien ’Historien om Danmark’, og nu er de videnskabelige resultater netop publiceret i det anerkendte amerikanske forskningstidsskrift PLOS ONE. Her redegør professor i arkæometri ved Nationalmuseet Karin Margarita Frei for sin skelsættende opdagelse.

»Denne her unge kvinde er over 3.000 år gammel, og jeg føler næsten, at jeg har haft mulighed for at interviewe hende. Vi vidste ikke, at vi kunne komme så tæt på og få så meget ny fascinerende viden«, siger Karin Margarita Frei over telefonen fra Oslo, hvor hun denne dag er til konference for at fremlægge sine resultater.

Karin Margarita Freis forskningsprojekt har afsløret nyt om kvindens liv ved at kombinere en række undersøgelsesmetoder fra forskellige fagdiscipliner, og hun har blandt andet foretaget analyser af kvindens tænder og hovedhår og retsmedicinske og antropologiske undersøgelser med CT-skanning og 3D-visualisering.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce