Foto: Peter Hove Olesen
Kultur

Svend Brinkmann: Peter Skaarup fra DF kunne have gavn af lidt elementær viden om det menneskelige følelsesliv

Hvis politik skal bygges på følelser og mavefornemmelser snarere end kendsgerninger, handler det ikke længere om at argumentere sagligt og overbevise vælgerne om, at man har en god sag, men derimod om at appellere til deres umiddelbare synsninger og overtale dem til at stemme på én, skriver Svend Brinkmann i sin klumme.

Kultur
FOR ABONNENTER

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti udgav for nylig en bemærkelsesværdig tekst i sit partis Ugebrev med titlen ’Politik er først og fremmest følelser’, og i Politiken 6. august fulgte han op i et interview.

I Politiken blev Skaarups udsagn efter min mening blot endnu mere selvmodsigende og farlige for den demokratiske proces. Samtidig er udsagnene desværre nok udtryk for en irrationalisme, der hersker i tiden.

Her er et par citater fra interviewet: »Jeg mener, at fakta er underordnet vores holdninger og følelser«, sagde Skaarup og ytrede et ønske om, at »det ville være fint med nogle diskussioner på et ikkefaktuelt grundlag«. Endelig medgav han, at »fakta er interessant og et vigtigt begreb«, men tilføjede højst besynderligt, at »det ikke nødvendigvis er sandheden«.

Det selvmodsigende i Skaarups udmeldinger ses tydeligt: For det første er ordet fakta synonymt med ordet kendsgerninger, og disse repræsenterer jo nødvendigvis noget sandt. For det andet giver det ikke megen mening at have »diskussioner på et ikkefaktuelt grundlag«, idet en diskussion – hvis den skal være andet end verbal slåskamp – netop må henholde sig til rationelle argumenter og kendsgerninger. »Jeg føler, at du er dum« er ikke et gyldigt indlæg i en diskussion, hvorimod »du udtaler dig mod bedre vidende, hvilket kan ses af følgende grunde« godt kan være det.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce