Tegning: : Philip Ytournel

Camilla Stockmann tog en dna-test og blev overrasket: Hov, min familiehistorie skal skrives om

Hvorfor sidde med nakken bøjet over kirkebøger med ulæselig skråskift i månedsvis for at nå frem til, at du er af jysk bondeslægt? Ved at sende spyt til et laboratorium i udlandet kan du få kortlagt dit dna og finde ud af, at du for eksempel er delvis afrikaner eller europæisk jøde. Men som Politikens journalist Camilla Stockmann erfarer: Det er ikke ukompliceret at opdage, at familiehistorierne er løgn og latin.

FOR ABONNENTER

Der kommer et tidspunkt i mange moderne menneskers liv, hvor det at spytte i eget hjem virker som en fuldkommen rationel handling.

Det tidspunkt oprandt for mig for nogle uger siden: Jeg sugede kinderne ind, samlede mundvandet, og så sendte jeg spytklatten af sted. Ned i en lille plastiktragt og videre ned i et plastikrør, og sådan blev jeg lydigt ved instrueret af en brugsanvisning, indtil jeg havde nået målestregen på siden af røret. Jeg hældte en blå væske i, og så rystede jeg indholdet og gik en tur forbi postkassen. Nu var jeg en af de mange millioner mennesker, der har valgt at få testet mit dna. Mit mål var at finde ud af, hvor dansk jeg egentlig var, når det kom til stykket.

DNA-tests er nemlig den nye slægtsforskning. Lige nu tilbyder omkring 40 firmaer på verdensplan at undersøge dit arvemateriale til en pris mellem 450 og 1.600 kroner for dermed at informere dig om alt fra din etniske herkomst, biologiske alder, helbredstilstand og risiko for arvelige sygdomme, afhængig af hvilken test du vælger. Internetfirmaerne (med navne som 23andMe, AnscestryDNA, MyHeritage og Family Tree DNA) lover dermed at fortælle dig, hvem du egentlig er. Og endda med naturvidenskabelig akkuratesse.

Det er big business: I løbet af de næste fem år forventes det globale marked for gør-det-selv-dna-tests at vokse til 70 milliarder pund, skriver The Guardian. Hvor mange der på verdensplan har ladet sig teste, findes der ikke troværdige opgørelser over, men alene det firma, jeg brugte, har nu over fem millioner mennesker i sin database.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr
 • »’Nordkaperen’ har tit været det afsæt, der satte folk i gang med at tænke tilværelsen på en ny måde«

  Mange hundreder har sejlet med Troels Kløvedal og selvfølgelig også hans fem børn, her fra 2001 med den yngste, Asbjørn, som i dag er 20 år og snart begynder på ’Skoleskibet Danmark’. En anden søn, tvværten Mikkel Beha Erichsen, vil også være kendt af tv-seere fra sine egne togter med sine sønner.

  Kaptajnen, forfatteren og fænomenet Troels Kløvedal er dødeligt syg af als.

  Han kan hverken spise, trække vejret eller tale. Skrive kan han dog stadig, og hans erindringer er netop udkommet.

  Politikens Nils Thorsen forspildte i sin ungdom en chance for at møde kaptajnen, men tog forleden revanche ansigt til ansigt i et usædvanligt interview med mundtlige spørgsmål og iPad-svar.

  Læs interviewet her. Eller hør Nils Thorsen læse det op.

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce