Tegning: Anne-Marie Steen Petersen
Kultur

Obama er fan, Pave Frans er fan: Empati skal der til. Men hvad er empati egentlig? Og gør den kun godt?

Begrebet empati oplever en hype i disse år. Men blandt forskere diskuterer man, om empati i virkeligheden gør verden til et værre sted. I disse dage afholdes en konference om empati og moral med filosofi-professor Dan Zahavi som vært. Empati kan misbruges, men den er en forudsætning for moralske handlinger, mener han.

Kultur
FOR ABONNENTER

Forestil dig, at du levede i 1908. Forestil dig, at du havde mistet din elskede – det kunne været til tuberkulosen eller under jordskælvet i Messina, som ramte Italien lige efter jul det år – og forestil dig, at du nu mødte en gammel ven, og at I satte jer ned sammen på hver sin side af et bord. Han lagde hovedet på skrå, tog din hånd, han lyttede til dig, og sådan sad I ansigt til ansigt, og du fornemmede for første gang, at her var et menneske, der forstod dit tab.

Hvad ville du kalde denne ven? Ville du kalde ham empatisk?

Nej, det ville du ikke. For i 1908 fandtes ordet ikke. I 1908 var empati en meningsløs lyd bestående af tre stavelser. I 1908 var der stadig et år til, at den britiskfødte psykologiprofessor Edward B. Titchener satte sig ved sit skrivebord i Ithaca i staten New York og fik den ide at sætte to græske ord sammen for at danne et begreb, der måske nok stadig lugtede lidt af de gamle grækere, men var nyt.

For det tyske ord Einfühlung (indføling/indlevelse), som oprindeligt handlede om oplevelsen af kunstværker, og som den tyske filosof Theodor Lipps havde arbejdet med i slutningen af 1800-tallet, var ikke helt dækkende for den psykologiske mekanisme, som Edward B. Titchener ville beskrive, og da det engelske ord empathy rejste tilbage over Atlanten og landede i Tyskland, blev det til det tyske Empathie.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce