Det er vist ikke chokolade, som Peter Belli synger om i sin sang 'Ulven Peter': »Peter kan li’ ’namnam'«...
Foto: Stine Tidsvilde (arkiv)

Det er vist ikke chokolade, som Peter Belli synger om i sin sang 'Ulven Peter': »Peter kan li’ ’namnam'«...

Kultur

'Namnam' kan både nydes ved middagsbordet og i soveværelset, af Peter Belli, Shu-bi-dua og chokoladespisere

Er ’namnam’ noget, man siger, når der er udsigt til at køre en plade chokolade ned, eller er det noget, en liderlig onkel kunne finde på at sige i 1970’erne?

Kultur
FOR ABONNENTER

Forleden stod der på BT’s netforside: »Nammenam! Verdens bedste chokolade er dansk«. Nyheden var, at Mikkel Friis-Holm vandt en fornem pris på International Chocolate Awards i London og for at illustrere, hvor lækker chokoladen var, blev nyheden altså flankeret af udråbsordet ’nammenam’ – også kendt i ordbøgerne som ’namnam’.

’Namnam’ kan som i BT bruges som et udråbsord, hvor det ifølge ordbogen »bruges for at udtrykke, at noget er meget velsmagende eller på anden måde er særlig behageligt«. For eksempel chokolade.

Vi har udtrykket fra svensk, hvor det oprindelig var et lydefterlignende ord. Enhver, der har hørt en baby spise med lyd på, vil genkende ’mnaam, mnaam, mnaam’. Som udråb har ’namnam’ været kendt i dansk siden 1930’erne.

Andre velkendte nydelyde er ’mm’, ’aaah’ og ’uhm’, der alle bruges om en positiv smagsoplevelse og gerne i selve nydelsesøjeblikket. I øvrigt en spøjs ting at have lyd på, når man nyder, men det sker vel også kun, når der er nogen til at høre på det (det fænomen kendes også fra mere intime situationer): En person, der laver nydelyde, mens han er alene, er lige så sær, som én, der taler med sig selv.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce