Foto: Robert Altman/Invision/AP (arkiv)
Kultur

Næste uges kultur: Nu udkommer Björks »Tinder-album«

Udover Björks nye album holder Politikens anmeldere i næste uge blandt også øje med en ny bog af en tidligere Pulitzer-vinder og en kærlighedserklæring til den europæiske klavertradition.

Kultur
FOR ABONNENTER

Sidst vi hørte fra Björk (i form af musik!), var hun i det mest sårbare og selvbiografiske hjørne i hele sin karriere. Skilsmissealbummet ’Vulnicura’ var ensomhedens lavmælte skrig. To år senere er Björk det diametralt modsatte sted i livet. Glubsk på menneskeligt selskab, åndelige forbindelser og musikalske muligheder har hun selv betegnet ’Utopia’ som sit »Tinder-album«. Alene dén kvikke bemærkning er et løfte om lysere toner fra Björk.(Sim-L)

Sverige fik omsider en guldpalme, vundet af ’The Square’. Østlund er en fænomenologisk filmskaber, der uden at skifte optik i ’The Square’ for første gang samtidig satser på det helt store filmiske udtryk. Det er ikke så let at sige kort, hvad den handler om: kunsten og eksistensen, drift og kultur. Det lyder svært, men er let at se og vældig underholdende. Og så gav ’The Square’ i Cannes tilmed den danske B-skuespiller Claes Bang en plads helt fremme i bussen på A-holdet.(sko)

De er forskellige med hensyn til udtryksform og deres æstetiske fadervor – og så alligevel alle orienteret mod verden og de problemstillinger, som udgør det moderne samfund. Sådan er de cirka 50 danske kunstnere, der er valgt ud til den nye satsning på ARoS. De tre ord, der udgør titlen: (æstetisk) cool, rolig og selvsikker, dækker den udstråling, der udgår fra de mange værker. Deltagerne i den store udstilling er nærmest alt, hvad der kan krybe og gå i den mest omtalte og aktuelle del af samtidskunsten.(pmho)

Læs bogen, se filmen, spis pizzaen, sagde man spøgefuldt tilbage i 1970’erne om underholdningsindustriens evindelige trang til at omfatte snart sagt hvad som helst med henblik på optimal indtjening. Og historien om den forældreløse William ’Buddy’ Hobbs, der kommer til at kravle ind i julemandens gavesæk, er da også baseret på en film, som blev instrueret af Jon Favreau i 2003 med Will Ferrell i hovedrollen. Det er en rigtig juleforestilling med en masse musik og spas, og i den danske version hedder hovedpersonen, som bliver opfostret af venlige eventyrvæsner, ’Brormand’ og spilles af Pelle Emil Hebsgaard. Julemanden selv gestaltes, med naturlig pondus, forstås, af ingen ringere end Tommy Kenter, der vil gå på scenen med et absolut ikke religiøst betonet skæg. (palle)

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce