1.993 kvindelige svenske artister står frem med et opråb mod sexisme og krænkelser i musikbranchen. I blandt underskriverne er sangerinder som Robyn, Lisa Nilsson og Zara Larsson.
Foto: Peter Hove Olesen

1.993 kvindelige svenske artister står frem med et opråb mod sexisme og krænkelser i musikbranchen. I blandt underskriverne er sangerinder som Robyn, Lisa Nilsson og Zara Larsson.

Kultur

Robyn og 1.992 andre kvinder fra den svenske musikbranche taler ud om sexisme

Endnu et opråb om sexisme er blevet sendt ud. Denne gang er det 1.993 svenske kvindelige artister, som blandt andre de store popnavne Robyn og First Aid Kit, der siger fra.

Kultur

I går gik 132 sangerinder, der har arbejdet på den danske klassiske scene, ud med et manifest mod sexisme og krænkelser i miljøet.

Det hele sker under #metoo-kampagnen, som har bredt sig med stor hast siden New York Times afslørede den magtfulde Hollywood producer Harvey Weinsteins systematiske overgreb og krænkende opførsel mod kvinder i filmbranchen.

Siden afsløringen af Weinstein er der her i Norden 490 norske skuespillerinder, 635 svenske sangerinder, 4.445 svenske jurister, 1.300 kvinder i svensk politik og 456 svenske skuespillerinder publiceret fælles opråb om deres oplevelser med krænkelser og seksuel chikane i deres respektive fag.

Endnu et opråb kommer nu fra 1.993 kvindelige sangerinder fra den svenske musikbranche. Det er navne som blandt andet Robyn, Jenny Wilson, Lisa Nilsson og First Aid Kit, der er blandt afsenderne. Se den fulde liste her.

Jeg kunne mærke, hvordan der blev forsøgt at stikke fingre op i mig

I det opråb de har indsendt til den svenske avis Dagens Nyheter deler de - med anonym afsender - beretninger fra de krænkende og sexistiske oplevelser, de har haft som kvindelige kunstnere

Oplevelser som:

»Oj, hvor skal jeg begynde? Da min chef trykkede mit ansigt ned i hans skræv? Da jeg ikke syntes, det var okay, at jeg fik mindre i løn end den fyr jeg var tvunget til at lære op som min chef? Eller når manageren til den kendte artist forsøgte at voldtage mig, mens ingen så det?«

De skildrer noget der finder sted hver eneste dag. Vi har været tvunget til at udvikle strategier for at frede os selv

Andre beskriver konkrete oplevelser under koncerter:

»På en turne i udlandet blev jeg mod min vilje løftet op af en mand og båret ud til en ufrivillig crowdsurf. Jeg kunne mærke, hvordan der blev forsøgt at stikke fingre op i mig«.

Flere har haft svært ved at få støtte, når krænkerne har været i magtfulde positioner:

»Når man bliver voldtaget af en dygtig mandlig musiker, mister man mange venner. 'Det var skidt, det han gjorde, men han er adgangsgivende i branchen, så jeg ville ikke klippe nogen bånd. Jeg håber, du kan forstå og respektere det' - et eksempel på, hvad venner sagde til mig, efter jeg fortalte, hvad der var sket«

Beretningerne er ikke isolerede enkelte hændelser, skriver kvinderne i opråbet. De er uddrag fra mere end hundrede vidnesbyrd fra oplevelser i musikbranchen.

»De skildrer noget, der finder sted hver eneste dag. Vi har været tvunget til at udvikle strategier for at frede os selv«, skrives der i det opråb, som de 1.993 kvindelige svenske artister er afsendere på.

Kvinderne beskriver en tavshedskultur, hvor fine ligestillingsstrategier ikke finder vej til virkeligheden.

»Det reproducereR, når den samme mand kan sidde i tv-sofaen i trøjer med feministiske slagord og lave kvoter for at inkludere kvindelige artister. Diskrepansen mellem ord og handling er enorm og de værdigrundlag og politiker, som oprettes om sexisme, ligestilling og ligebehandling er flotte tomme ord på blankt papir«, står der i opråbet.

Opråbet afsluttes med et krav om nultolerance mod seksuelle krænkelser på arbejdspladsen i musikbranchen. Og et løfte om ikke længere at tie med oplevelserne.

Ingen af de 1.993 underskrivere ønsker at kommentere til medierne. De henviser i stedet til musikbranchens magthavere, hvis man ønsker at gå videre med sagen:

»Vi kommer til at placere skammen der, hvor den hører hjemme. Hos gerningsmanden og dem, der beskytter ham. Vi taler med én stemme og kommer ikke til at kommentere det yderligere. Et nej er et nej - respekter det«.

#metoo kampagnen tog fart på sociale medier i hele den vestlige verden, efter Alyssa Milano med inspiration fra Tarana Burke opfordrede alle kvinder, der har oplevet seksuelle krænkelser til at skrive #metoo på sociale medier.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce