Grafikken viser otte sager om misinformationer det seneste år. Læs om hver enkelt i artiklens faktaboks.
Foto: Claus Nørregaard (grafik)

Grafikken viser otte sager om misinformationer det seneste år. Læs om hver enkelt i artiklens faktaboks.

Kultur

Professor: Der er ingen grund til panik over falske nyheder

Sociale medier spreder falske nyheder og smadrer på den måde demokratiet, lyder påstanden. Men det er langtfra sandheden, siger Rasmus Kleis Nielsen, der er nyslået professor på University of Oxford.

Kultur
FOR ABONNENTER

Facebook og andre teknologiske giganter »undergraver demokratiet«. Intet mindre.

Det er i hvert fald påstanden i en ny bog af tidligere filmproducer og professor Jonathan Taplin, der inden længe udkommer i Danmark. Amerikaneren er dog langtfra den eneste, der peger alvorlige fingre ad amerikanske teknologigiganter i disse måneder. Kommissær for digital økonomi og digitale samfund i EU Mariya Gabriel fastslog i sidste uge, at falske nyheder på sociale platforme »udgør en direkte trussel mod fundamentet og værdierne i vores demokratiske samfund«.

Også denne avis har på lederplads langet hårdt ud efter giganter som Google og Facebook, der står bag de platforme på nettet, hvor mere og mere af den offentlige debat finder sted. Det er, som om nyhedsmedier, kommentatorer og politikere er blevet enige om, at de store amerikanske teknologiselskaber skader demokratiet. Eller som den danske forsker Rasmus Kleis Nielsen siger: At de er onde.

»Det er legitimt at angribe disse selskaber, der ofte har vist sig ikke at være deres opgave voksen, men det betyder ikke, at det kun er dem, der er et problem. Der er mange andre, som er impliceret i dette«, siger han.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce