Sara Omar er født i irakisk Kurdistan og kom til Danmark som 15-årig efter familiesammenføring. Hun sidder i bestyrelsen i flere muslimske kvindeorganisationer herhjemme og i udlandet.
Foto: Miriam Dalsgaard

Sara Omar er født i irakisk Kurdistan og kom til Danmark som 15-årig efter familiesammenføring. Hun sidder i bestyrelsen i flere muslimske kvindeorganisationer herhjemme og i udlandet.

Sara Omar skriver om undertrykkelse, vold og æresdrab: »Jeg risikerer mit liv ved at udgive denne bog«

Kurdiskdanske Sara Omars romandebut er ifølge forfatteren selv et kampskrift, der viser »det mørkeste mørke« fra hendes kultur og religion. ’Dødevaskeren’, der udkommer i dag, foregår i irakisk Kurdistan og i Danmark og sætter fokus på kvindeundertrykkelse, incest, vold og æresdrab. Og social kontrol. Sara Omar vil reformere islam, så der bliver mere plads til kvinderne. Selv om hendes kamp kan koste hende livet.

FOR ABONNENTER

Nogle dage ryster Sara Omar på hænderne, og det her kunne godt være en af dem. Det fortæller den 31-årige kurdiskdanske forfatter som det første.

»Det er en gammel skade, en påført skade«, siger hun.

»Men hvis jeg begynder at ryste, skal du ikke tage dig af det«.

Sara Omar debuterer i dag som forfatter med romanen ’Dødevaskeren’, der er en mørk fortælling om den muslimske pige Frmesk. Bogen er kontroversiel, fordi den beskriver æresdrab, vold, incest og seksuelle overgreb mod kvinder og børn i irakisk Kurdistan. Og social kontrol og tvangsægteskaber i Danmark.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr
 • »’Nordkaperen’ har tit været det afsæt, der satte folk i gang med at tænke tilværelsen på en ny måde«

  Mange hundreder har sejlet med Troels Kløvedal og selvfølgelig også hans fem børn, her fra 2001 med den yngste, Asbjørn, som i dag er 20 år og snart begynder på ’Skoleskibet Danmark’. En anden søn, tvværten Mikkel Beha Erichsen, vil også være kendt af tv-seere fra sine egne togter med sine sønner.

  Kaptajnen, forfatteren og fænomenet Troels Kløvedal er dødeligt syg af als.

  Han kan hverken spise, trække vejret eller tale. Skrive kan han dog stadig, og hans erindringer er netop udkommet.

  Politikens Nils Thorsen forspildte i sin ungdom en chance for at møde kaptajnen, men tog forleden revanche ansigt til ansigt i et usædvanligt interview med mundtlige spørgsmål og iPad-svar.

  Læs interviewet her. Eller hør Nils Thorsen læse det op.

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce