Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hemmeligt arkiv: Kongen tilbød Danmark til tyskerne efter 1864

Dronning Margrethe har givet forfatter adgang til hidtil ukendte dokumenter i de kongelige arkiver

Gem til liste

Danmark som tysk delstat.

En for de fleste danskere fuldstændig utænkelig tanke. Men det var ikke desto mindre, hvad Christian IX i begyndelsen af juli 1864 tilbød den prøjsiske konge, Wilhelm I.

Christian IX på grænsen til højforræderi
Den danske konge fremsatte tilbuddet om, at Danmark kunne indgå i Det Tyske Forbund, i et desperat forsøg på at undgå, at det danske monarki mistede Slesvig og Holsten til tyskerne efter nederlaget i 1864-krigen.

Christian IX kontaktede i første omgang prøjserne uden om den danske regering, og dermed bevægede kongen sig hen til kanten af højforræderi.

Kongen ville ikke af med Slesvig og Holsten
Ræsonnementet var, at nok ville Danmark miste suverænitet. Til gengæld ville kongeriget fortsat omfatte både Danmark, Slesvig og Holsten.

SKRIVHvis vi var tyskere, var vi...?

Og tanken var ikke så fremmed for kongen som for de fleste andre danskere; Christian IX var selv født og opvokset i det sydlige Slesvig.

Historisk indsigt i Christian IX's private dokumenter
De dramatiske hændelser bliver beskrevet i forfatteren Tom Buk-Swientys nye bog, ’Dommedag Als’ – efterfølgeren til bestselleren ’Slagtebænk Dybbøl’.

LÆS OGSÅVi må se monstret fra Dybbøl i øjnene

Bogen udkommer 25. august, og i forbindelse med Buk-Swientys research har dronning Margrethe for første gang nogensinde givet adgang til Christian IX’s private arkiv over dokumenter om krigen og de efterfølgende fredsforhandlinger.

»Jeg har flere gange tænkt: Holy shit, står der virkelig, at man forsøgte at få Danmark til at blive en del af Tyskland?«

Tom Buk-Swienty, forfatter»Når man læser hovedværkerne om krigen, er disse begivenheder kun nævnt helt sporadisk«, siger Tom Buk-Swienty.

»Jeg har flere gange tænkt: Holy shit, står der virkelig, at man forsøgte at få Danmark til at blive en del af Tyskland?«.

Bismarck ville ikke have Danmark
Prøjsernes ministerpræsident Otto von Bismarck ræsonnerede imidlertid, at Prøjsen ville få store problemer med Danmarks indtræden i Det Tyske Forbund.

Stridighederne mellem dansk- og tysksindede i Slesvig ville stadig være uløste, og forbundet kunne blive nødt til at yde støtte til den danske konge imod de tysksindede slesvigere.

LÆS OGSÅDR er lun på 1864-nederlaget

På plussiden talte udsigten til prøjsisk kontrol over den danske flåde. Men her vurderede Bismarck, at især Frankrig ville reagere aggressivt, hvis den tyske marine pludselig blev væsentligt forstærket.

Ihærdige forsøg fra den danske konge
Senere lykkedes det Christian IX at overtale den danske regering til, at forslaget om dansk indtræden i Det Tyske Forbund i allerdybeste hemmelighed blev genfremsat hele to gange i forbindelse med fredsforhandlingerne i Wien.

Men begge gange fik tilbuddet den kolde skulder af Bismarck, og fredsslutningen endte med, at Danmark mistede Slesvig og Holsten – over en tredjedel af det danske rige – således at grænsen kom til at gå ved Kongeåen.

Museumsinspektør: Helt ny viden
Inge Adriansen, museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, har tidligere set referencer til kongens tilbud.

»Men med sin adgang til Christian IX’s arkiv og ved at bruge tyske kilder bringer Tom Buk-Swienty jo helt nye ting frem«, siger hun.

Her bliver Christian IX hædret i det danske landskab med buster og statuer:

PolitikenPlus
 • 3 brødre Teatret Republique opfører ?3 brødre? ? en omskrivning af Tjekhovs berømte værk ?Tre søstre?.

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 225 kr. Køb
 • Frank Jensen Visse fakta om Frank Jensen antyder, at vi har med en mand fra showbiz at gøre: Han giver den gerne som sanger, han har haft arbejde som vært i tv-aalborgs bingoprogram.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Forfest hos Albert Einstein Det er flugten ind i virkeligheden, DR UnderholdningsOrkestret sætter fokus på, når der inviteres til forfest hos Albert Einstein som tredje og sidste del af koncerttrilogien 1914-2014.

  Pluspris fra 264 kr. Alm. pris fra 350 kr. Køb
 • Doppler Doppler falder på sin mountainbike i skoven og beslutter sig for, at nu kan det være nok med at være forsørger og familiefar og helt utrolig kompetent.

  Pluspris 64 kr. Alm. pris 80 kr. Køb
 • Hübberiet Du ved aldrig helt, hvad aftenen byder på, når du køber billet til 'Hübberiet'. For femte sæson i træk slår balletmester Nikolaj Hübbe dørene op til Gamle Scene.

  Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb